Bestaat er zoiets als een "linkse" of "rechtse" muzieksmaak en zo ja, waar ligt dat aan?

In Linda zomerweek was Jesse Klaver te gast en de gasten mogen elk een liedje kiezen die dan tijdens de aflevering wordt gespeeld. Linda was verbaasd over zijn keuze want ze had een "typisch links nummer" verwacht. Dit zette mij aan het denken over linkse en rechtse muziek.

Is er een verband tussen muziek en of men links of rechts stemt? Ik zelf ben niet rechts maar ook niet extreem links, ik zit een beetje in het midden met een voorkeur naar linkse partijen. Mijn muzieksmaak is heel breed van klassiek tot hardrock en alles daar tussen. Het enige wat ik niet kan waarderen (op een paar nummers na) is Nederlandse muziek en dan met name volksmuziek.

Je hebt natuurlijk stereotypen, de VVD'er en klassieke muziek en de PVV'er en volksmuziek, maar is dit maar een vooroordeel of is dit echt waar?
En als er een verband is, wat is linkse muziek dan perse en wat is rechtse muziek en waar ligt het aan dat dat zo is? (Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen)

Alvast bedankt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat bestaat wel degelijk. Dit is afhankelijk van de tekst. Zo zijn er zelfs Neo-nazi punkbandjes. Nazi's waren toch een linkse vertakking. Dit heeft vooral met de teksten van de liedjes te maken. Ze zouden ook over puppies kunnen zingen. Dan zouden ze misschien eerder voor de dierenpartij stemmen. Veel liedjes gaan over onderwerpen die zeer politiek gericht zijn, zo kunnen jongeren (en zelfs ouderen) beïnvloed worden met bepaalde ideeën. De schrijvers hopen ook natuurlijk dat deze gedachtegangen anderen aanspreken zodat de verandering die ze wensen ook echt waar zal worden. Stereotypen kan je niet als waarheid beschouwen omdat dit generaliseert. Iedereen is uniek en een grote groepen lijkt zelfs erg veel op elkaar. Er worden via onderzoeken persoonlijk gedrag en intelligentie gelinkt aan de muzieksmaak. Hieruit blijkt ook dat er altijd groepen zijn die niet dezelfde eigenschappen vertonen als de grotere groep. Eindigen met "er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen" beantwoord eigenlijk al je vraag.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100