Ik heb een radio-ontvanger gekocht, maar het enige station wat ik kan bereiken is SLAM-fm, kan ik hier wat aan doen?

Het gaat om fm, ik woon in Hoorn. Het was geen dure antenne (€30) maar ik had wel verwacht dat het IETS zou ontvangen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Aha!! Nú denk ik dat ik hem snap. De witte coaxkabel steker achterin de antennevoet verbergt op deze foto het opschrift boven de aansluiting. Daar staat niet Exit Ant., maar “EXT.ANT” (zie mijn afbeelding), oftewel: een mogelijkheid om tevens een externe antenne aan te sluiten, waarvan het signaal dan door de ingebouwde antenneversterker in opgekrikte vorm via de zwarte (nog opgebundelde) kabel “TO TV” naar de veronderstelde TV kan gaan. De aansluitingen zijn in principe alleen geschikt om meteen achterin een TV te steken. En wie deze kamerantenne toch voor een radio-ontvanger wil gebruiken, moet het antennekabeltje zelf nog aanpassen van een mannelijke steker naar een vrouwelijke steker. Dat het 12 V aansluitinkje niet gebruikt wordt, hoeft niet belangrijk te zijn, zolang dan maar het 230 V snoer (helemaal links op de achterkant) ergens in een stopcontact zit. Het feit dat je bijna geen ontvangst hebt is voor mij een tweede aanwijzing dat die EXT.ANT aansluiting niet bedoeld is om een uitgaand signaal naar een radiotuner te voeren (dan zou er logischerwijze “TO FM” of “TO RADIO” hebben moeten staan), maar zo heb je hem dus nu wel aangesloten. Wat je nog nodig hebt is een tweezijdige vrouwtje-vrouwtje connector. De vakman noemt dat een female/female BNC adapter. Dat is een tussenstukje of opzetstukje om het einde van de zwarte kabel van mannelijk om te bouwen naar een vrouwelijke connector. Die kun je over het mannetje schuiven dat aan het eind van de “TO TV” kabel zit, en dan kun je het achterin je tuner in de antenne-aansluiting steken (waar op de afbeelding nu de witte coax kabel zit met die metalen haakse connector). Je kunt ook de zwarte steker van het zwarte “TO TV”snoer er definitief afslopen, en dan de metaalkleurige haakse connector die nu in de FM ontvanger steekt, van de witte coaxkabel overzetten op dat zwarte coax kabeltje dat vast in de antennevoet bevestigd is. Een derde mogelijkheid is om de witte mannelijke steker van de witte coaxkabel te vervangen door een nog aan te schaffen vrouwelijke steker: in dat geval gebruik je de witte kabel als een verlenging van de zwarte “TO TV” kabel zodat dat zogenaamde “TV” signaal uiteindelijk in je radiotuner aangenomen kan worden. Dan fungeert dus de omgebouwde witte kabel in zijn geheel als een vrouwtje-vrouwtje connector. Als de zwarte kabel zelf op zich ook al voldoende lang is zou ik deze oplossing misschien moeten afraden, want dat geeft toch gauw weer een beetje verlies.

Een radiosignaal kan enkel versterkt en verstoord worden door: -hoogte of laagte. -deklaag van je huis (zware stenen, zoals beton kaatsen signalen af) -de aanwezigheid van zendmasten en andere draadloze ontvangers (als er draadloze ontvangers in de buurt staan kan het signaal verstoord worden, omdat deze elkaar kruisen. Probeer wat te draaien en kantelen met je antenne en tegelijkertijd te draaien met je knoppen en kijk of er een verschil is. Probeer ook eens een andere plaats. 1 meter kan al verschil maken met radiofrequentiegolven. Succes!

sluit die antenne eens gewoon op je tv/radio aansluiting aan in huis. de signalen van radio zijn tegenwoordig zo vervuild dat dat eigenlijk het enige is dat nog werkt (in huis) in de auto heb je gewoon veel minder stroring's bronnen en kun je wel gewoon luisteren

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100