Zijn klassieke pianowerken exact na te spelen op 1 gitaar?

aangezien je op gitaar 2 handen nodig hebt om een akkoord te spelen en je bij piano dan nog een hand over hebt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, eigenlijk geef je zelf al een antwoord, althans min of meer. Bij een normale speelhouding bespeel je (we gaan even van rechtshandig uit) de gitaar met de vier vingers van de linkerhand op de hals van de gitaar en met de duim en de eerste drie vingers van de rechterhand bespeel je de snaren (of met een plectrum of iets dergelijks). Met links is het nog mogelijk je duim erbij te gebruiken en je kunt met behulp van zogenoemde barré akkoorden met 1 vinger meerdere snaren 'aandrukken' waardoor de mogelijkheden weer wat groter worden. Er zijn mogelijkheden om slaggitaar (het aanslaan van akkoorden) te combineren met het spelen van losse noten (bijvoorbeeld tokkelen), maar alles bij elkaar gerekend kun je niet tegen te maximaal 10 toetsen op die je tegelijkertijd zou kunnen bespelen bij een piano. Als het pianostuk dus geschreven is om gebruik te maken van meer dan pak hem beet 6 tonen tegelijkertijd dan hang je.

Combinaties van meer dan zes noten tegelijkertijd kan je niet op een gitaar spelen, aangezien zo'n ding maar zes snaren heeft. Sommige combinaties van drie noten die dicht bij elkaar liggen lukken ook niet omdat je vingers daar niet ver genoeg voor uit elkaar staan.

daarnaast heeft een gitaar een veel minder groot bereik.

Natuurlijk, zoals al hierboven geschreven, heeft een gitaar een beperkter bereik dan een piano. Maar als je de gitarist Stanley Jordan aan het werk ziet (zie onderstaande bronnen), dan kun je blijkbaar met 1 gitaar wel een heel eind komen. Dit is echt live en geen overdubs. Stanley Jordan speelt (al jaaaren) met 2 handen op de toets van de gitaar dus niet -zoals standaard- een op de toets en een om de snaren mee aan te slaan. Kijk maar op Youtube, dan zie je nog veel meer van deze snarenkunstenaar. Veelal jazz georiënteerd, maar deze klassieke stukken passen meer bij de vraagstelling. Veel kijk- en luisterplezier en succes als je het na wilt doen....

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100