Hoe speel ik gevoelig piano?

Ik heb maandag een begrafenis van een dierbaar iemand en ik moet dan River Flows In You spelen van Yiruma, hoe leer ik zo snel gevoelig piano spelen? Ik kan best mooi spelen maar kan het niet goed gevoelig, hoe moet ik dit doen? Ik hoop dat iemand me snel kan helpen.

Groetjes Max

Toegevoegd na 10 uur:
Iedereen zegt gewoon even gevoel erin leggen, maar HOE moet dit? ...

Toegevoegd na 3 dagen:
Hallo Allemaal, SUPER bedankt! De begrafenis verliep super goed en ik kreeg een staande ovatie. Super bedankt allemaal!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hoi Max, Allereerst natuurlijk gecondoleerd! Heel mooi dat je dat gaat spelen, 't is een mooi stuk. ;-) Van pianospelen heb ik weinig verstand, maar ik heb zes jaar viool gespeeld. Gevoelig spelen is niet te vergelijken met techniek. Techniek kun je oefenen en verbeteren, maar gevoel komt iedere keer weer opnieuw en moet uit jezelf komen. Concentreer je op het stuk (meer op de muziek dan op de toetsen die je indrukt), hoor de klanken en vraag je af wat ze met jou en je publiek doen. En zoals hierboven gezegd: valsspelen mag! Denk aan je verdriet, maar ook aan iets moois als jij voelt dat je daar behoefte aan hebt. Misschien is het verdriet al groot genoeg. Je kunt van tevoren oefenen en je afvragen of het gevoelig klinkt, maar maandag kun je het stuk pas voor het echt spelen en moet je (opnieuw) het juiste gevoel opwekken. Heel veel succes! ~Amfi Toegevoegd na 4 minuten: Met "valsspelen" bedoel ik natuurlijk niet dat je zou doen alsof je verdrietiger bent dan het geval is. Van een uitvaart word je vanzelf al "down", daar is geen valse emotie voor nodig. Een belangrijk onderdeel van het verdriet dat bij een uitvaart hoort, is dat het voor iedereen anders is. Als je bij jezelf merkt dat jouw verdriet niet "toereikend" is, kun je je dus richten op de muziek, op je publiek of op een ander sterk gevoel. Heel veel succes!

Doet het jou dan geen verdriet dat je die dierbare persoon nooit meer kunt zien en spreken? Leg jouw gevoel in de muziek. Heb je geen verdriet, misschien ken je dan het gevoel van verliefdheid. Denk dan tijdens het spelen aan de persoon op wie jij verliefd bent of was. Zodra je handen de noten niet meer alleen technisch spelen, maar door jouw gevoel overgenomen worden veranderen de noten in prachtige muziek.

Ik zou proberen vloeiend te spelen, dat het niet zo houterig klinkt, en in het begin bijv. zachter en daarna harder bij opvallendere stukjes ipv alleen maar 1 toon. Maar je gevoel erbij zou wel handig zijn, denk aan de persoon die je mist of iets waar je veel emoties bij hebt. Het werkt echt, het lijkt alsof je vingers mooier terechtkomen. En weet je, de meeste mensen merken waarschijnlijk niet heeel veel verschil. Succes, en gecondoleerd xx Toegevoegd na 49 seconden: O en beweeg een soort van met de muziek mee. Niet dat je de hele tijd superstil zit maar ook niet dat je losgaat of zo.

Lastig. Gevoelig spelen is iets wat je doet, niet wat je leert. Je kunt je wellicht indenken hoe de muziek voor de overledene en nabestaanden is geweest. Hoe zij die muziek (hebben) ervaren. Meestal hoed gevoelig spelen in dat je je invoelt bij hoe de klanken van het lied zouden moeten klinken. Wat wordt er bedoelt met het liedje. Hoe willen mensen en jij het horen. Waarom heeft het liedje emotionele waarde. Probeer het lied eens op verschillende emotionele manieren te spelen. Dus eens heel vrolijk, heel boos en heel droevig. Daardoor leer je misschien beter herkennen hoe jij emoties en gevoel in de muziek legt. Bewegen moet je niet gaan doen als het niet natuurlijk komt, dat gaat er alleen maar stom uit zien. Ze zegen wel eens, als je met gevoel gaat spelen, zit je op 1 bil. Let maar eens op! ;-) Succes en boven al, sterkte!

Gevoelig spelen voor Dummies: Overdrijf tempowisselingen en pas veelvuldig globaal wisselende speelsterktes toe. Zie het maar een beetje als eb en vloed, als golfbewegingen in de zee. Ik zou "zacht+langzaam" aan een kant van de lijn zetten en "luid en snel" aan de andere kant. Varieer je speelstijl op die lijn. Luister ook naar pianomuziek, dan hoor je dat ze hetzelfde doen. Clair de Lune (Debussy) is wel een mooi voorbeeld.

muziek is emotie. Probeer jouw emotie en jouw gevoel in de muziek te leggen. Wellicht een bezoek aan een muziekleraar een optie die je hierbij kan helpen?

Dat stuk met gevoel spelen zal je automatisch lukken, omdat het op dat moment ook iets emotioneels voor je is. Maak je dus geen zorgen, het lukt je en zonder dat je er iets voor moet doen.

Het is kort dag, maar ik zou de gouden gids pakken en pianoleraren gaan bellen of ze je spoed les willen geven. En anders zullen er genoeg leraren online zijn welke je via een geluids en video verbinding kunnen helpen om je spel te verbeteren. Ik heb hier een link van een spoed training toe gevoegd. Sterkte. Toegevoegd na 11 minuten: Je geeft aan dat je technisch wel de noten kunt spelen, maar niet gevoelig kunt maken. Ik denk dat je veel moet luisteren naar gevoelig uitvoeringen van River Flows in You en deze na spelen, maar dan zachter en langzamer. En luister goed en kijk goed. En als je zelf niet gevoelig kunt spelen, zorg dat je respectvol en gedempt speelt en er een persoonlijke versie van maakt. Een doek over de piano leggen zorgt misschien voor extra demping.

Bronnen:
http://groningen.dichtbij.nl/prikbord/spoe...

Doe je je best wanneer je speelt? Zo ja, dan stop je er gevoel in. Muziek maak je altijd met je gevoel, dit kun je niet aanzetten of stopzetten. Het feit dat je hier een vraag neerzet over de begrafenis maakt mij al duidelijk dat je dit best belangrijk vind en doet wat je kan. Dit hoor je van een collega-muzikant :) Er is geen duidelijke definitie van 'gevoelig', dit verschilt voor iedereen. Hopelijk beantwoord dit je vraag.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100