Hoe kan het dat ze bij de radio meteen het liedje kunnen draaien, als iemand daar naar vraagt?

Die radio lui moeten toch eerst het liedje zoeken? Ook al gaat alles via de computer je kunt het toch niet gelijk afspelen, iedereen vraagt iets anders.

En hoe zat dat vroeger voor de computers? toen kon het ook al zo snel.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Alle muziek zit digitaal in een centrale database op de computer opgeslagen. Op die manier kunnen ze zoeken op naam en artiest, maar ook bijvoorbeeld een thema als kerstliedjes tevoorschijn halen. Wanneer iemand een liedje aanvraagt hoeven ze maar (een gedeelte van) de naam in te voeren en ze kunnen meteen het liedje afspelen.

Het zit in de computer, ongetwijfeld goed ontsloten op naam, titel en trefwoorden, en is digitaal beschikbaar. Dat kan dus razendsnel. Vroeger ging dat natuurlijk veel minder handig.

Het Internet kan sneller zoeken als die 'lui'... Het afspelen van 't muziekje is dan vaak een kwestie van 'enter'. Zo gaat dat....

Mensen sturen eerst een sms met het lied dat ze willen horen. Vervolgens bellen ze af en toe mensen terug en na een praatje gehouden te hebben, starten ze het lied. Ook bellen ze af en toe mensen tijdens een lied, nemen het op en spelen het daarna af, waarna ze gelijk het lied inschakelen.

De meeste professionele radiostations gebruiken het computerprogramma Dalet om muziek te draaien. De presentator kan direct op de computer voor zich de titel of artiest invoeren en het gevraagde nummer staat klaar om te draaien.

Als jij naar de radio belt bijvoorbeeld, krijg je eerst een regisseur aan de lijn. Die kan dan al het nummer opzoeken, vervolgens krijg je de presentator aan de lijn, en dan staat het gewenste nummer al klaar in de computer.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100