Hoe maak je goede live opnames van een band?

We hebben vaak opgenomen via de mengtafel maar dat vind ik zo klinisch klinken als wat. Is met een microfoon opnemen beter?

Weet jij het antwoord?

/2500

Wil je echt een goede opname, dan kun je het beste een opnamestudio (met geluidstechnicus) huren. Dure grap wellicht, maar dan weet je zeker dat het klinkt zoals je wilt dat het klinkt.

Vanaf de mengtafel neem je meestal 2 lijnen op, Links en Rechts. Als je ieder kanaal apart opneemt, (multitrack) kun je achteraf nog alles opnieuw equalizen en bewerken, waardoor je een mooie track kunt maken. Probeer ervoor te zorgen dat iedere microfoon zoveel mogelijk het geluid van het instrument oppakt waarvoor deze bedoeld is, en niet van andere microfoons! Succes

Je kan het zelf doen door alles te versterken en anders kan je een technicus inhuren. Een goedkope technicus die opnames op locatie verzorgt is www.bassman-audio.nl

De geluidtechnicus mixt de diverse instrumenten en vocalen zodanig dat het geluid in balans is met de akoestiek van de zaal en het geluid dat direkt van het podium komt. Als je alleen de uitgang van de mengtafel opneemt mis je dus de galm en ambiance van de zaal en het direkte podiumgeluid. Om een betere sfeerimpressie te krijgen kun je beter met een paar goede microfoons het geluid opnemen, liefst in de buurt van de mengtafel, je neemt dan het geluid op in de balans zoals de technicus het wenst te horen. Als de akoestiek van de zaal slecht is dan zou je een mix kunnen overwegen tussen uitgangen van het mengpaneel en een paar microfoons.

Bronnen:
reeds jaren werkzaam in geluidstechniek.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100