Als het volume, naar gevoel, bij oordopjes even hard is als bij in ears, is het dan even schadelijk?

Ik heb hiervoor altijd de standaard iPhone oordopjes gebruikt. Die zitten op je oorschelp in feite. Of in je oorschelp, maar niet in je gehoorgang.

Nu heb ik Dr dre beats en die zitten wel in mijn gehoorgang.

Nu dus de vraag: voor mijn gevoel is het volume even hard. (wel zachter gezet vergeleken dan m'n iPhone oordopjes, maar resulteert in naar mijn gevoel hetzelfdevolume naar mijn hoofd). IS dit schadelijker?

Weet jij het antwoord?

/2500

Afstand speelt hier een grote rol. Bij geluid geldt immers, dat een 2x zo grote afstand tot te trommelvlies zorgt voor een 4x zo zacht geluid (uitgaande van een puntbron, dit kun je niet direct in dB omrekenen, dit is namelijk een logaritmische schaal). Dus als je oordopjes "in je gehoorgang" zitten (2x zo dicht bij) moet je geluid 4x zachter staan. Dit klinkt echter misschien niet zo. Vuistregels bij geluid: Als het geluid 2x zo hard wordt, komt er 3 decibel bij. Als het geluid 10x zo hard wordt, komt er 10 decibel bij. Als je 2x zo ver weg gaat staan van een puntvormige geluidsbron (de meeste voorwerpen), gaat er 6dB af, als de omgeving niet teveel reflecteert. Als de omgeving goed reflecteert (zoals een concertzaal) zou het geluidsniveau niet af moeten nemen als je verder weg gaat staan. Als je 2x zo ver weg gaat staan van een lijnvormige geluidsbron (zoals een weg), gaat er 3dB af, als de omgeving niet teveel reflecteert. Toegevoegd na 2 minuten: Of het wél of niet schadelijk is hangt dus af van de hoeveelheid dB die je oren opvangen. De onderste bron geeft aan hoe lang je aan een bepaalde hoeveelheid decibel mag worden blootgesteld.

Bronnen:
http://www.cm.be/nl/100/bewustgezond/gezon...
http://www.icer.nl/tutorials/hardware/case...

NEE. dit is niet schadelijker. Het gaat om de hoeveelheid geluid die je trommelvlies bereikt. Als voor jouw gevoel deze hoeveelheid hetzelfde is, dan zal dat ook zo zijn. Het maakt niet uit of je nu on-ears, in-ears of oordopjes gebruikt. Of zelfs gewoon naar luidsprekers luistert. Zolang het volume zoals jij het ervaart nog prettig is, is er niks aan de hand.

Het luisteren met de in-ears is even of doorgaans minder schadelijk, afhankelijk van het omgevingsgeluid. De uitleg hiervoor is dat je bij de standaard oordopjes het geproduceerde geluidsniveau harder moet zetten om dezelfde ervaring te hebben en net zoveel details te horen als bij de in-ears. Dat komt omdat bij de standaard oordopjes er omgevingsgeluid bij op geteld wordt (mist aanwezig). Elke koptelefoon en setje oordopjes is weer anders qua geproduceerde geluidsdruk staat tot ingesteld volume, mede door de impedantie. Het is goed dat je dit zelf al in je vraagomschrijving vermelde, om misverstanden te voorkomen. Om je gehoor zo lang mogelijk gezond te houden, beschadiging is namelijk niet te genezen dus onherstelbaar (!), kun je het beste op zo laag mogelijke niveau's luisteren. Helemaal omdat de kwaliteit van de oordopjes stap voor stap steeds maar beter wordt. Daarmee neemt de vervorming af, een maatstaf die het gehoor neemt voor het maximale geluidsniveau wat nog prettig is. Je bent dan geneigd het harder te zetten wanneer het je gaat om zo hard mogelijk. Met schadelijke gevolge van dien...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100