hoe moet ik deze muzieknoot voor op de piano opschrijven?

ik heb een moeilijk muziekstuk bedacht, met super veel mollen en kruisen, elke komt er in voor, nu vond mijn lerares het erg mooi, ze wil dat ik het in mijn muziekschrift met noten balken ga opschrijven, ik zit pas 3 lessen op pianoles, ik zat vroeger op viool, maar ben echt helemaal vergeten hoe je die noten moet doen enzo, ik was dus aan het schrijven, maar ik bedacht me:

ik wilde een C, maar dan een halve noot hoger, op de zwarte toets opschrijven, ik weet niet of ik nou een C met een kruis ervoor, of een D met een mol ervoor moet opschrijven, wil iemand mij dit uitleggen?

alvast bedankt!

Weet jij het antwoord?

/2500

Mmm.. Dit hangt er deels vanaf of je in je stuk vaste voortekens hebt, geloof ik.. Kijk, stel je hebt al vast een kruis voor de C. Dus, elke C in het stuk wordt (tenzij er een herstellingsteken voor staat) een Cis, dus een C met een kruis. In dat geval kun je gewoon een C opschrijven en ben je klaar, want hij wordt dus automatisch een halve toon verhoogd. Echter, je kunt een Cis inderdaad ook als een Des noteren (dus, wat je zegt, als een D met een mol), ik zou dit alleen doen op het moment dat het anders verwarrend wordt en je de noten op een andere niet meer uit elkaar houdt, dus stel bijvoorbeeld dat je zoveel C's in het stuk hebt zitten, dat een klein Cisje ergens niet meer opvalt.. Dan zou ik de Des als nootaanduiding gebruiken. Toegevoegd na 39 seconden: Wat Amadea zegt is inderdaad nog een betere verwoording, gewoon naar de noot erna kijken..

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100