bestaat er een nederlands muziekinstrument?

dan bedoel ik echt een oer hollands muziek instrument zo als de schotten de doedelzak hebben bijvoorbeeld.

Weet jij het antwoord?

/2500

jazeker... de Hommel! Een Hommel is een muziekinstrument (een plankzither) uit de Lage Landen dat tegenwoordig met name in Zuid-Nederland en Vlaanderen nog gemaakt en bespeeld wordt. Het instrument staat ook wel bekend onder de namen Noardske Balke of Vlier. Het instrument is een voorganger van de hedendaagse dulcimer. Meestal is een hommel diatonisch (vandaar de 'ontbrekende' fretten op de toets), maar er zijn ook chromatische. Behalve de doorgaans unisono gestemde melodiesnaren zijn een aantal bourdonsnaren aanwezig die meestentijds meeklinken. we lopen er niet zo mee te koop omdat dit niet echt iets is om trots op te zijn zoals de doedelzak (die niet schots is overigens)

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hommel_(muzie...

ik heb flink gezocht, maar ik kon alleen vinden dat de piano nederlands is: zie bron

Bronnen:
http://www.npmb.nl/

Typisch Nederlands zijn de zaniktoeters.Deze is uniek omdat ie zit ingebouwd in ons strottehoofd. We gebruiken dat ding zó veel dat we niet eens meer weten dat we dat dnig hebben.

Een 'hommel' is een instrument uit de Lage landen dat tegenwoordig nog in Zuid Nederland en Vlaanderen bespeeld wordt.

Bronnen:
Wikipedia.

Ha, die Woodknight. Een draaiorgel.

De Lompetromp Dit klaaginstrument kregen Hollandse burgers als geboortegeschenk. Ze konden hiermee hun beklag hoorbaar maken over de meest uiteenlopende zaken. Als het weer slecht was hoorde je een luid geroffel over de ganze stad,die pas afnam wanneer de zon weer begon te schijnen. Bij burenruzies over geluidsoverlast gebruikte men de lompetromp ook vaak als wapen,wat zeer effectief was vanwege de massief stalen stokken.

De foekepot (ook wel foetelpot) of rommelpot. Dit volksinstrument werd in de Nederlanden gebruikt voor het zottenfeest dat vooraf ging aan de vastentijd (vergelijkbaar met wat nu carnaval is). Het was een pot met daarover een varkensblaas. Een rietje dat door de blaas heen en weer werd bewogen, zorgde voor een mysterieus, oud aandoend brommend geluid. De zottenfeesten verdwenen in de loop der tijd, wat bleef was de rommelpotterij waarbij kinderen langs de deuren gingen en daarbij bedelliedjes zongen.

Bronnen:
http://www.groenehartvertellingen.nl/Pagin...

De drentse midwinterhoorn

Bronnen:
http://www.lonerbladtie.nl/content/midwint...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100