Mag een muzikant een muziekstuk als zijn eigen compositie aanduiden als het stuk sterk lijkt op een door een ander gecomponeerd stuk?

Voorbeeld: Chuck Berry schreef en zong eens het nummer "Promised Land". De melodie lijkt sterk op het nummer "Kisjeskearl" van Normaal, gecomponeerd door volgens mij ene Mighelbrink of zo, en ook op het nummer "Campingvogn" van Öystein Sunde, een Noor die de compositie aan zichzelf had toegedacht. Kijk ter vergelijking even op YouTube.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zolang een liedje niet letterlijk (melodie of tekst) wordt overgenomen is er niets aan de hand. Dat komt omdat er in muziek (net zoals in taal) bepaalde wetmatigheden zitten. In melodielijn, ritme, harmonie etc. In de westerse muziek doen we dingen nu eenmaal op een bepaalde manier, en dan lijkt alles snel op elkaar. Bijna ieder muzieknummer is wel terug te voeren naar weer een ander eerder verschenen nummer. Als je als componist er echt van overtuigd bent, dat een ander dat niet zelf had kunnen bedenken, zonder jouw creatie, dan kun je naar de rechter stappen. Hij oordeelt dan, of er sprake is van plagiaat of niet. In het geval dat de rechter oordeelt, dat het gejat is, moet het wel heel veel overeenkomsten vertonen. Zowel in producten van fabrikanten (senseo) en televisieprogramma's (klasgenoten, blik op de weg) is het algemeen aanvaard, dat een beetje jatten wel mag, en ook niet altijd te voorkomen is. Overigens kun je als componist ook een liedje maken, dat heel sterk op een bestaand nummer lijkt, zonder dat je daar kwade bedoelingen mee hebt. Je kunt je laten inspireren, bewust of zelfs onbewust. Vaak maakt de componist van het originele liedje er dan geen punt van, en vindt het juist een hele eer, dat een andere componist zich heeft laten inspireren door zijn werk.

Het mag als ze er een andere draai aangeven. Nemen ze de melodie over dan moeten ze die melodie overkopen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100