Hoe zet ik dit ritme het beste om ? (Zie uitleg)

Ingewikkelde vraag, met vermoedelijk een ingewikkeld antwoord, maar op hoop van zegen dan maar...

Mijn dochter (die nooit les gehad heeft trouwens) 'moet' (heeft zich opgegeven en de juf heeft haar iets te hoog ingeschat op basis van de stukken die ze op het oog heeft ingestudeerd) voor de kerstuitvoering de pianobegeleiding spelen voor het eindlied op de wijs van Aux Champs Elysees.

Nu kan ik noten lezen en dus wel heel iets helpen, maar het hele stuk (alleen akkoorden op hele tellen in 4/4 maat trouwens ) staat in een strakke vierkwartsmaat en het liedje 'voelt' meer driekwartsmaat. Dat zal aan het (Swing)ritme liggen. Maar dat zegt me helaas weinig; zo ver ben ik nooit gekomen.

Maar hoe moet ze het nu spelen zodat het toch goed klinkt ? Steeds de eerste en derde tel langer aanhouden en de tweede en vierde korter ?

Ik heb zo ongeveer alle mogelijke versies die ik kan vinden op Youtube afgedraaid, maar duidelijk wordt het me niet.

Het zijn steeds groepjes van twee dezelfde akkoorden (grotendeels). Als het allemaal áchtse noten waren snapte ik het wel, maar met kwart noten kom ik er gewoon effe niet uit.... Bovenaan de muziek staat wel 'swing' en dan een plaatje van 2 achtste noten aan elkaar is 1 kwartnoot en1 achtste noot. Zo zou het dus moeten klinken. Maar het stuk bestaat uit uitsluitend kwart noten. Het origineel echter, heeft wel degelijk een strak vierkwarts-ritme (zie filmpje) .

Weet jij het antwoord?

/2500

Het veranderen van het ritme is geen aanrader, maar er is wel een mogelijkheid. Tel in plaats van tot 4 maar eens tot 2. (1,2,1,2,1,2 enz.) Samen met de melodie lijkt het al meer op een mars en dit is een stukje gemakkelijker te spelen omdat het ritme hiervan natuurlijker in het gehoor ligt. Tevens is het altijd beter om het langzaam aan te leren. Eerst de akkoorden met links, vervolgens de melodie met rechts en daarna langzaamaan stukjes samen spelen. Veel succes! Toegevoegd na 2 minuten: Overigens: Swing betekent dat je de kwartnoten niet strak moet spelen, maar nét iets buiten de tel. Zorg er wel voor dat je dit op zo'n manier speelt dat je na een stukje melodie wel weer tegelijk met de akkoorden uitkomt. Ik zou in dit geval beginnen met eerst het strak aanhouden van het papier met de akkoorden en de kwartnoten. Als dit eenmaal goed loopt, kan er meer geswingd worden met de melodie. Eerst het stuk goed kennen, vervolgens de swing erin gooien.

lastig, kun je niet een plaatselijke muziekjuf inhuren voor 1-2 x om jullie hier mee te helpen (is toch niet niks zo'n uitvoering, wil je toch goed voor de dag komen). Of zoek op marktplaats, misschien is er wel een conservatorium student die een zakcentje wil bijverdienen

Probeer de begeleiding een beetje lui te spelen, dus steeds in het ritme taaa-ta-daaa-ta etc. Leg dan ook een beetje meer nadruk op de langere noten en minder accent op de kortere. Dat is hoe het bedoeld wordt.

De truuk is dat je met de linkerhand kwarten netjes op de tel speelt, maar dat de rechterhand met "huppeltjes" daar net tegenin gaat. Dat geeft het swingeffect. Probeer het bijvoorbeeld eens met lopen. Marcheer eerst samen op de vierkwartstellen. Een, twee, drie, vier - twee, twee, drie, vier - drie, twee, drie, vier - vier, twee, drie, vier. Dan blijft dan één marcheren, en de ander gaat huppelen. De huppel gaat zo: een, tweeje, drie, viere - twee, tweeje, drie, viere - drie, tweeje, drie, viere - vier, tweeje, drie, viere. Telkens bij tweeje en viere maak je een huppeltje. Als je dan zorgt dat de nadruk op "je" en "e" komt te liggen, dan krijg je die gewenste ritmeverschuiving. Succes en veel plezier ermee!

Bronnen:
http://www.youtube.com/watch?v=AXJFgKVppk4...

Je kunt de vierkwartsmaat ook in triolen "denken". Tel 1 en tel 3 zijn hele tellen, tel 2 en tel 3 triolen: je telt dan: 1, 2-ne-me, 3, 4-ne-me, waarbij je in het triolenfiguur de middelste noot (de "ne" tijdens het hardop tellen dus)weglaat, niet speelt dus. Tik dit b.v. eens mee met Champs Elysees. Om te verduidelijken wat ik bedoel: luister op het filmpje, aan het begin wat de leraar speelt op zijn bekken, dat is met een "jazzfeel". (vergeet de snaredrum, luister alleen naar wat hij op zijn bekken speelt.) http://www.youtube.com/watch?v=4L1xKHiviEw

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100