Met welk doel heeft Pier Paolo Pasolini de film "Salò o le 120 giornate di Sodoma" (Salo 120 days of sodom) gemaakt?

wat wilde hij daarmee bereiken?
was er nog een boodschap of wou hij spelen met menselijke gevoelens? ik heb andere films van hem gezien die ook goed waren maar niet extreem en controversieel als deze.......
(al was dit een film uit 1975 bevat deze zeer schokkende beelden dus denk goed na of je deze film wilt zien als je dat nog niet gedaan hebt.)

http://en.wikipedia.org/wiki/Sal%C3%B2_o_le_120_giornate_di_Sodoma

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik heb de film ook gezien op televisie een aantal jaren geleden. Ik kan me aansluiten bij het antwoord over hoe macht corrumpeert, ik denk dat dat een groot deel van de verklaring is over het doel van de film. Ik ken Pasolini's andere werk echter niet en ik vraag me serieus af of het wel op deze manier in beeld gebracht had moeten worden. Het thema macht en hoe dat mensen beïnvloedt is natuurlijk prominent aanwezig in de film Een verklaring is misschien toch te vinden in het feit dat de film gebaseerd is op het boek van de Markies de Sade, die schijnt er zelf nogal op losgeleefd te hebben en het woord sadisme is ook niet voor niets gebaseerd op deze man. Hoe onsmakelijk je het ook zou kunnen vinden ik denk toch dat Pasolini de geest van de Markies heeft willen onderzoeken door het verhaal zo weer te geven. Dat is (afgezien van het thema macht dat hij kennelijk ook duidelijk naar voren wilde brengen) de enige verklaring die ik kan bedenken voor het doel van de film als zodanig en de manier waarop hij gemaakt is.

Ik heb de film gezien. Voor de mensen die een leuk avondje film willen zou ik zeggen: kies een andere film. Ik heb altijd begrepen dat de film draait om macht en de corruptie van macht. De vier machthebbers komen uit verschillende hoeken van de samenleving. Pasolini wilde hiermee zeggen dat het niet uitmaakt of de machthebbers het kapitalisme of het communisme of de religie omarmen, macht corrumpeert. Hij maakte het bewust zo heftig, zodat de mensen niet om zijn idee heen konden. Toegevoegd op 07-05-2009 16:11:33 oja: ook zo'n heftige film in deze categorie vind ik Das Experiment. Gaat ook over macht en hoe mensen daar (niet) mee om kunnen gaan.

Voor het bekijken van de film is het handig om te weten dat de 120 van Sodom oorspronkelijk een boek is van Marquis De Sade, naar wie het Sadisme is genoemd. De man was wat men noemt een Libertijn en richtte zijn leven in op het zoeken naar genot, wat hem een aantal keer in de gevangenis heeft doen belanden ('t is maar wat je lekker vindt). Hoe vreemd het ook klinkt, de boeken van De Sade zijn in hun kern een vorm van Maatschappij-kritiek, inderdaad over de bestaande machtsverhoudingen. De Sade probeerde de mensen aan te sporen om voor zichzelf te kiezen en zich niet te onderwerpen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100