Hoe warm je je stem op voor het zingen?

Weet jij het antwoord?

/2500

op youtube zoek je naar voice warm up of vocal warming.

Met een glas whiskey (of meer) en een (paar) sigaret(ten). Let wel: niet geschikt voor verfijnde keeltjes waar delicate klanken uit behoren te komen.

Bij de muziekschool tegenover hoor ik altijd de opwarmoefeningen. Dan zingen ze toonladders ( la la la op verschillende tonen) en ze maken geluiden waarbij de mond gaat trillen, zoals brrrrr. Maar veelal toonladders en dan net verlengde la's. La la kaaaa la laaaa. Snappie?

Daar heb je speciale zangoefeningen voor. Een zangleraar kan je hierbij helpen. Om je stem in conditie te houden, zou je eens isla pastilles kunnen proberen. Deze zorgen ervoor dat je slijmvliezen niet uitdrogen. Succes.

Je zingt eerst een minuut of tien in het lage gebied (je borststem). Zonder druk, heel gemakkelijk. Zacht beginnen, niet meteen vol open. Daarna, als dat soepel gaat, 10 minuten in je kopstem (falsetstem), dus hoog. Daarna ga je voorzichtig aan de gang met het tussengebied. Wacht met belten (oprekken van je borststem) tot de andere gebieden goed opgewarmd zijn! Je zou idd een zangles kunnen volgen bij een zangpedagoog. Er zijn er genoeg waar je incidenteel terecht kunt. Ook bij een goed koor leer je inzingen. Prima dat je je stem op wilt warmen; zo houd je er het langst plezier van! Toegevoegd na 2 minuten: Als je last hebt van slijm voor het zingen, eet dan een appel. Dan lost het slijm gemakkelijker op. Geen alcohol drinken (droogt uit) en tijdens het zingen regelmatig een slokje water! Je verliest veel vocht tijdens het zingen.

door te neurieën, ontspannen te zijn in je keel, klank-oefeningen te doen, zoals hummen en er is een site waar goede tips staan, nl. hier http://www.lessius.eu/nieuwsbrief/1_7/la_dsm_stem.aspx succes! Toegevoegd na 3 minuten: en hier zijn ook interessante tips te vinden: http://www.nsgvbreda.nl/article_view.php?article_id=371

Bronnen:
http://www.lessius.eu/nieuwsbrief/1_7/la_d...
http://www.nsgvbreda.nl/article_view.php?a...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100