Kan mijn netbeheerder mij verplichten tot het plaatsen van slimme meters?

Ik heb het eerder geweigerd, maar nu ontvang ik een brief waarin ze het doen voorkomen alsof ik verplicht ben tot het vervangen van mijn zgn. verouderde meters door een slimme. Gezien ze al eerder zeer suggestieve brieven hierover stuurden vraag ik me af of dit nu weer het geval is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, de netbeheerder kan jou niets verplichten m.b.t. het plaatsen van een slimme meter, mocht onverhoopt de oude meter defect raken, dan kan in overleg met de netbeheerder een digitale meter worden geplaatst zonder slimme functies om energie te plaatsen(denk aan saldering voor zonnepanelen)

Bronnen:
https://www.liander.nl/consument/slimme_me...

Ja. Wettelijk gezien heb je recht om de slimme meter te weigeren. Alleen als meer dan 20% van de mensen van dat recht gebruik maken, handelt Nederland in strijd met de Europese afspraken. Wist je dat je ook een slimme meter kunt laten plaatsen, maar geen toestemming voor het uitlezen hoeft te geven? Je geeft in dat geval zelf je meterstanden door. Als je twijfelt is dit een goede optie. Besluit je namelijk later om toch een slimme meter te laten plaatsen, dan kan je netbeheerder kosten in rekening brengen. Voor de slechte lezers JA je mag weigeren.

Toegevoegd op 23 July 2021 12:01: tekst
Bronnen:
https://www.essent.nl/kennisbank/stroom-en...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100