Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe maak ik de connectie tussen een trilmotor en extern apparaat?

Hallo,

Een aantal medestudenten en ik willen een horloge maken voor kinderen waar de ouders de horloge kunnen laten trillen als bijv. het kind naar huis moet komen. Dit willen we doen door middel van de volgende trilmotor:
https://www.dx.com/nl/p/mini-1020-flat-vibrating-vibration-motor-dc-motor-black-442254?tc=EUR&ta=NL&gclid=EAIaIQobChMI0JTm6enQ3QIVCbDtCh11DAZTEAQYBSABEgKXhfD_BwE

Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat er een elektrisch signaal bij deze trilmotor komt?

Alvast bedankt!

Verwijderde gebruiker
5 jaar geleden
1.3K
TurfGraver
5 jaar geleden
Welk elektrisch signaal?
jc54
5 jaar geleden
Je bent student , of je bent het niet, maar deze situatie moet je als student toch zelf oplossen.
BonBonvanJohn
5 jaar geleden
Smartwatch met trilfunctie kopen? Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?
Als je signaal wilt laten sturen naar trilmotor moet je een stukje programmeren op het printplaatje van het klokje denk ik, lijkt me erg moeilijk om zelf doen.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Je kunt een microcontroller (bijvoorbeeld AVR of PIC, of een Arduino om te experimenteren) gebruiken om de trilmotor aan te sturen. Hiervoor kun je wel beter een transistor gebruiken om te voorkomen dat je microcontroller beschadigt raakt doordat de trilmotor teveel stroom trekt (40 mA is vaak het max. per IO-pin, en de trilmotor werkt met max. 90 mA aan het begin en daarna (als hij al aanstaat) met max. 60 mA). Je kunt een MOSFET-transistor gebruiken en PWM-modulatie gebruiken om de motor aan te sturen.

Mocht je vragen hebben, dan kun je ze uiteraard stellen als reactie op dit antwoord. Ik kan me voorstellen dat je niet weet wat een microcontroller is, wat PWM-modulatie is, en wat een MOSFET-transistor is, maar op het web is hier voldoende over te vinden, zoals hier: https://www.precisionmicrodrives.com/content/how-to-drive-a-vibration-motor-with-arduino-and-genuino
https://www.arduino.cc/en/Guide/HomePage
https://www.arduino.cc/en/Tutorial/PWM
https://oscarliang.com/how-to-use-mosfet-beginner-tutorial/

Het is ook handig om wat kennis te hebben over begrippen als voltage, ampère, stroom, spanning, weerstand, etc.: https://www.luximprove.com/nl/kennisbank/de-verschillen-tussen-spanning-stroom-weerstand-en-vermogen-uitgelegd

Heel veel succes en veel plezier!
Ik ben er in dit antwoord vanuit gegaan dat je horloge geen microcontroller bevat die je al zou kunnen gebruiken (ook al bevat hij er eentje (die kans is al klein voor een gewoon, analoog horloge), de kans dat je hem kan uitlezen en/of herprogrammeren is heel klein.
(Lees meer...)
Toegevoegd op 25 september 2018 18:11: tekst
Verwijderde gebruiker
5 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
5 jaar geleden
Hartelijk dank voor de uitgebreide reactie, hier kom ik al ver mee!

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding