Is er een schema voor levensduur elektronica na fabrieksgarantie?

In de EU heb je 2 jaar wettelijke garantie op elektronica, maar in Nederland zelfs langer. Je hebt recht op een deugdelijk apparaat, van veel producten mag je verwachten dat deze langer meegaan dan twee jaar. Maar is ook zo'n tabel of schema ergens online te vinden?

Toegevoegd na 2 minuten:
Zoek levensduur van verschillende elektrische apparaten.

Toegevoegd na 1 dag:
https://www.consumentenbond.nl/nieuws/2016/consumenten-hebben-vaak-langer-recht-op-garantie

Toegevoegd na 1 dag:
Volgens mij heb ik een dergelijke tabel gevonden: https://www.uneto-vni.nl/nieuwsberichten/wettelijke-garantie-op-huishoudelijke-apparaten

Weet jij het antwoord?

/2500

Er is geen schema dat voor elk product precies aangeeft wat de te verwachten gebruiksduur is. Er is wel een schema met indicaties voor de afschrijftermijn. Daar kun je geen rechten aan ontlenen. Hoewel het schema onderscheid maakt in producten van verschillende prijsklassen, kunnen er ook onderling binnen de goedkoopste prijsklassen grote verschillen zijn in de kwaliteit die je van een product mag verwachten. Een stofzuiger van 150 euro zal langer mee moeten gaan dan een stofzuiger van 35 euro. Aangezien je net ook een vraag stelde over kassabonnen van een kringloopwinkel: alles wat je bij de kringloopwinkel koopt, ook als het nog nooit is gebruikt en nog in de originele verpakking zit, wordt voor de wet beschouwd als zijnde 'gebruikt' en dus niet 'nieuw'. De wettelijke garantie is dus niet van toepassing op producten die je tweedehands koopt, bijvoorbeeld bij een kringloopwinkel of van een particulier via Marktplaats. Uit de tweede bron: "Om misverstand te voorkomen: met een ‘product’ wordt altijd bedoeld een product bestaande uit één component dat: - nieuw en ongebruikt is - geen showroom- of winkelmodel is - een gebruiks- en dus geen verbruiksproduct is - een te verwachten gemiddelde gebruiksduur heeft van twee jaar of meer"

Bronnen:
https://www.consuwijzer.nl/elektronica/ont...
https://www.uneto-vni.nl/onze-leden/waar-s...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100