Wat gebeurt er met elektrische energie bij lagere spanningen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Die zal niet meer effectief werken.

Niets, zolang het spanning is (ook niet bij hogere spanning trouwens). Electiciteit geeft pas energie bij stroming (amperage) en niet bij spanning (voltage). Vergelijk dit met een basin vol met water. Die staat onder een bepaalde druk (=spanning). De energie komt pas vrij als het water eruit kan stromen (stroming). Dat is ook bij electriciteit. Spanning is iets anders dan stroom.

Electrische energie is volgens de electriciteitsleer het product van spanning en stroom ofwel. P(Watt)=U(volt) x I (ampere) Stellen we het vermogen in deze formule op 100 watt dan zal wanneer U(spanning) 100 volt is de I(stroom) 1 ampere zijn. 100watt=100Vx1A Andersom kan ook de U(spanning) 1 volt zijn en dan is de stroom dus 100 ampere 100 watt=1V x 100A Bij lagere spanningen is de stroom dus altijd in verhouding hoger om dezelfde energie te verkrijgen. Dit is de reden dat bv in een auto aan de accu zo`n dikke kabels zitten (hoe meer stroom er moet lopen hoe dikker de draden) lage spanning hoge stroom

De theorie is duidelijk en voor 100% sluitend, echter kun je met een hogere spanning verliezen meer beperken als je de omringende factoren mee telt. Voorbeeld: Hoogspanningsmasten waarom?. Over een grote afstand is het verlies in Volt minder bij een hogere spanning, dit doordat de stroom lager is en er minder warmte ontwikkeling plaats vindt in de bedrading. Toegevoegd na 4 minuten: Ik bedoel, omdat de stroom lager is bij een hogere spanning kun je van dunnere bedrading gebruik maken, bedrading die bij een lagere spanning warm zou gaan worden en er dus verlies door warmte optreed.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100