Wat is een hotelschakeling? En hoe werkt het?

Waarmee je het licht van beneden aandoet en van boven weer uitdoet. En vicaversa.

Toegevoegd na 2 minuten:
Ik las iets hierover maar de link werkt niet.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik denk dat je het in drie minuten begrijpt als je dit filmpje hebt gezien:

Bronnen:
http://www.youtube.com/watch?v=lNdCElsqhd0

er zijn twee manieren om een hotel schakeling te maken

De hotelschakeling wordt vaak (maar onterecht!) verward met de kruisschakeling. Hier vindt je ze beiden heel begrijpelijk uitgelegd: http://people.zeelandnet.nl/cantalou/hotel.html

Vroeger was een hotelschakeling een systeem dat er voor zorgde dat je in je hotelkamer niet alle lampen tegelijk kon laten branden. Tegenwoordig gebruiken we die benaming voor alle lampen die door twee (of meer) schakelaars worden bediend. In feite praat je over een parallel circuit, dat van twee kanten onderbroken of doorgetrokken kan worden. Als circuit A gesloten is, brandt de lamp. Doe je hem bij één schakelaar uit, dan switched die schakelaar naar circuit B, maar er gebeurt nog niks. Pas als iemand op de andere schakelaar drukt om de lamp weer aan te doen, gaat die schakelaar ook naar het tweede circuit, en brandt de lamp weer. Waarna je hem uit kunt zetten door een van beide schakelaars terug naar circuit A te zetten.

Hallo, er is ook nog een zogenaamde Franse hotelschakeling maar deze mag in Nederland niet toegepast worden, hierbij zit de lamp tussen 2 wisselschakelaars in. Echter dan is het mogelijk dat de lamp uitstaat en er toch spanning op staat omdat de nul onderbroken is, gevaarlijk e situatie dus. spaart een draad uit bij aanleg. MAAR IS IN NEDERLAND NIET TOEGESTAAN, DUS NIET GEBRUIKEN.

Op Wikipedia staat het nog net iets beter en uitgebreider.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hotelschakeling

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100