Hoe bereken ik met een multimeter de stroomsterkte van een zonnepaneel?

Ik heb een goedkope, simpele multimeter waarmee je stroom, spanning en weerstand mee kunt meten (althans, dat zou moeten kunnen). Ik heb een paar kleine zonnepanelen en als ik de multimeter daarop aansluit meet ik bij allebei een spanning van ongeveer 2,3V. Als ik de multimeter echter op Ampère zet, gebeurt er niets. Ik heb alle standen geprobeerd, van 200 A tot 2000 micro-A (dus 2 A), en de waarde is altijd 0,00. Het lijkt me sterk dat er niet eens een stroom van 2 micro-ampère zou lopen. Doe ik hier iets fout?
Het uiteindelijke doel is overigens om het vermogen te berekenen, dus als hier een betere manier voor is, zou ik dat graag weten.
Bedankt!

Toegevoegd na 52 seconden:
Ik bedenk me net dat 2000 micro A niet bepaald 2 A is. Dit is natuurlijk niet echt van belang voor de rest van de vraag.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De spanning die je meet, meet je OVER de twee uitgangsdraden. Maar een stroom moet je meten DOOR een draad. Je moet dus een draad los maken, en de meter er TUSSEN zetten.

Je kunt de maximale stroom meten door de meter net als bij de spanningsmeting op de panelen aan te sluiten. Als je 0,0 meet dan heb je waarschijnlijk de meetsnoeren niet goed op de meter aangesloten: voor de stroombereiken heeft een universeelmeter een aparte aansluiting. De stroom is wel afhankelijk van de hoeveelheid licht die op de panelen valt. Een simpele universeelmeter heeft trouwens meestal geen groot stroom bereik, vaak maar 200 mA. Het zou kunnen dat je bij jouw experimenten een ingebouwde zekering hebt opgeblazen, dan meet je sowieso altijd 0,0. Ook moet je uiteraard het gelijkstroombereik kiezen, op AC meet je ook 0,0.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100