3 kabeltjes uit kroonluchter, maar welke is de aarde? Dit is niet te zien namelijk.

Toegevoegd na 45 seconden:
Ze zijn alle 3 identiek en durf de lamp dus niet op te hangen voordat ik weet welke kabel de aarde kabel is. Hoe kan ik dit testen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je een multimeter hebt, dan kan je bepalen welke draad in verbinding staat met het frame van de lamp. Dit is dan dus de aarde... Toegevoegd na 32 minuten: Wat je ook kan doen is de weerstand meten over 2 (van de 3) draden. Dit werkt alleen als je er een gloeilamp in hebt gedraaid. Meet je een weerstand, dan weet je dat de aarde niet bij deze 2 gemeten draden zit....

Hoogstwaarschijnlijk is geen enkele draad een aardedraad omdat, als er al een aarde aansluiting aanwezig is, deze direct op het metalen frame in de plafondkap moet worden aangesloten. Meer waarschijnlijk heb je te maken met een serieschakeling waarbij de lampen in de kroonluchter om en om aan te schakelen zijn. Daarbij is één draad de gemeenschappelijke NUL (blauw) en de beide anderen draden verzorgen de fasespanning (2 x zwart) die afzonderlijk met een serieschakelaar aan of uit geschakeld kunnen worden en een groep lampen bedienen. De kroonluchter laat dan eerst de helft van de lampen branden, en na bij schakelen van de 2e serie gaan alle lampen branden. Hiervoor moet je dan wel een zgn. serieschakelaar in de kamer hebben die 2 aparte zwarte schakeldraden naar de plafonddoos stuurt. Anders werkt dat niet. Heb je geen serieschakelaar maar slechts een enkele aan/uit schakelaar, dan kun je de beide overige draadjes van de kroonluchter bij elkaar op de enige zwarte draad aansluiten. Daarmee gaan dan in een keer alle lampen in de kroonluchter branden. en niet om en om. Om te bepalen welke draad dan de gemeenschappelijke NUL is zou je dat even moeten meten met een multimeter in het weerstandsbereik. Daarmee kun je meten welke draad op welke lampfitting is aangesloten en welke zijde ( de schroefdraadzijde is meestal ook de NUL zijde).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100