Varieert de snelheid waarmee een accu oplaadt gedurende het opladen?

Ik kan mijn vraag het beste uitleggen met een voorbeeld.

Stel dat ik een apparaat heb dat op een accu loopt. Denk aan een tablet, een smartphone, een GPS-tracker - maakt niet uit wat. Stel dat het apparaat twaalf uur onafgebroken kan werken op een volle accu.

Laten we ervan uitgaan dat het volledig opladen van een lege accu een uur duurt.

Dus met een uur opladen heb je twaalf uur gebruikstijd. Gemiddeld krijg je dus voor elke vijf minuten opladen een uur gebruikstijd erbij.

Ik heb echter het gevoel dat het opladen in het begin sneller gaat dan als de accu al bijna vol is. Om in dit voorbeeld te blijven, zou je na de eerste vijf minuten opladen al anderhalf uur gebruikstijd hebben, in plaats van de verwachte 1 uur. En na 55 minuten opladen heb je geen 11 uur gebruikstijd, maar bijvoorbeeld 11 uur en drie kwartier; met andere woorden, aan het einde ben je vijf minuten aan het opladen voor slechts een kwartiertje extra gebruikstijd.

Klopt mijn gevoel? Is de hoeveelheid "gebruikstijd per minuut oplaadtijd" in het begin inderdaad groter dan wanneer de accu al bijna vol is?

Indien dat inderdaad zo is: mijn getallen zijn natuurlijk slechts een voorbeeld, hoe verloopt de "gebruikstijd per minuut oplaadtijd" in werkelijkheid gedurende het oplaadproces?
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je gevoel klopt. Hoe voller de accu is, destemeer "tegengas" die geeft. Het opladen gebeurt via een e-macht. De spanning is Vaccu = Vlader ( 1 - e^-at). De lading neemt dus evenredig toe met e^-at, dus steeds langzamer. En de toename van de gebruiktijd is dus een constante maal e^-at.

Ja, de laadsnelheid verandert met de tijd. Je kan hiervan diverse grafieken vinden op internet. Voor professionele battarijen (bijvoorbeeld UPS van grotere omvang) krijg je er een grafiek met laadstatistiek bij.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100