Waarom worden de midden- en lange golf radio frequenties niet gebruikt voor Digitale radio ?

Zender na zender verdwijnt van de middengolf . Vroeger een populair medium. Middengolf signalen kunnen namelijk veel verder reiken dan FM ( Ultrakortekolf ) .

Het wordt stiller op de middengolf . Maar op de middengolf zou toch ook prima een systeem voor digitale radio kunnen worden toegepast.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een leuk idee, maar niet praktisch en haalbaar in de praktijk. Ik zal dat proberen uit te leggen. Als je digitale signalen op de AM-banden gaat uitzenden, dan moet je een perfecte ontvangst hebben om alle bitjes te laten binnenkomen. En die perfecte ontvangst is nou net een probleem bij middengolfzenders en lange golf. Bovendien zou elk station veel ruimte innemen, digitale signalen zijn in dat opzicht heel 'vies' met veel harmonischen. Het in de lucht houden van een middengolfzender is bijzonder kostbaar. Dat is één van de redenen dat er steeds meer verdwijnen. Er zijn wel experimenten met digitale radio op de korte golf, want het goede nieuws is, dat je niet de enige bent die op dit idee is gekomen. Zie http://www.drm.org/. Maar je hebt er speciale radio's voor nodig, het loopt voor geen meter. Dan zou ik nog meer voelen voor het Amerikaanse systeem, waarbij je naar de satelliet luistert. http://www.hdradio.com/ Maar dat bestaat weer niet in Europa.

Gebeurd wel C-band op de satelliet.