Hoe verander je het vermogen in een elektrische kookplaat?

Een kookplaat met instelbaar vermogen, maar hoe is dit te veranderen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik begrijp dat het om de aansluiting gaat?! meestal wordt dit naast het type plaatje weergegeven. Er bestaan meerdere mogelijkheiden. 3 fases (plus of stroom) en een nul, bij de meeste oudere apparaten, 2 fases en 2 nullen, bij de allerjongsten komt ook 2 fases met 1 nul voor. Belangrijk is dat je eerst meet met een spanningzoeker hoeveel plussen er zijn (lampje brandt). Vervolgens kun je bij de aansluiting in de kookplaat verschillende bruggen maken voor de juiste aansluiting.

Met de knop, waar je normaliter ook de toevoer van het gas mee zou regelen. Hoe meer cijfertjes je de knop draait, destemeer vermogen leverd de kookplaat...

Het knopje waarmee je het vermogen regelt, is een potentiometer. Dat is een instelbare weerstand. Volgens de Wet van Ohm U = R*I is de spanning over een circuit gelijk aan de weerstand maal de stroom. Verder is vermogen gelijk aan spanning maal stroom. P = U*I Die twee formules combineren levert: P = I^2 * R Vermogen is de kwadraat van stroom maal weerstand. Conclusie: Door de weerstand te veranderen (= aan het knopje draaien), verander je de vermogen in je kookplaat.

Zou je de vraag iets duidelijker kunnen omschrijven? Gaat het hier om een simpel pitje/ kookplaat die je alleen aan/uit kan zetten en wil je een methode weten om daarbij het vermogen te regelen of wil je weten hoe het vermogen bij een kookplaat geregeld word bij een kookplaat met knop? En gaat het dan om een gas, inductie of elektrische kookplaat?

Bij een elektrische kookplaat uit 1960 wordt wellicht een potentiometer gebruikt. Maar door een directe potentiometer zou er wel heel veel vermogen door de weerstand lopen en afhankelijk van de stand zal deze minstens zo warm worden als de kookplaat. Eerder zal het een soort dimmerschakeling zijn, waarbij een kleine variabele weerstand het wisselspanningsignaal 'aansnijdt' zodat maar een deel van de sinus naar de kookplaat geleid wordt. Hierin zit dus ook gelijk een deel van het antwoord: met een vermogensdimmer (kookplaten hebben een vermogen van ca. 1000-2000 Watt) of met een andere gloeispiraal. Echter, in beide gevallen zal de garantie komen te vervallen. Behalve als dit door de fabrikant ook is toegestaan natuurlijk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100