Wat verbruikt meer energie: de hele dag een spaarlamp aan , of een gloeilamp die je aan doet op het moment dat het nodig is en daarna uit?

Bij ons in de winkel (natuurvoeding) proberen wij altijd zo duurzaam mogelijk te denken en hebben wij op het toilet ook spaarlampen. Heel onpraktisch natuurlijk vanwege de tijd die de spaarlamp nodig heeft om volop te branden... De discussie kwam dan ook op gang wat het meest duurzame is: wanneer je de hele dag de spaarlamp laat branden, of zou een gloeilamp in dat geval dan minder energie verbruiken? Omdat je die dan alleen aan en uit doet op het moment van het gebruik van het toilet. Weet iemand van jullie daar een antwoord op?

Toegevoegd na 2 dagen:
Dank jullie voor het meedenken. Ik heb de antwoorden in overweging gegeven aan mijn bazin die voor de ledlampen gekozen heeft. Zoals gezegd is dat wel duur, per lamp 25 euro, maar ze schijnen 15 jaar mee te gaan (?) en dat hopen we dan maar. Wat AdrieK zei over de werkomstandigheden van de chinezen, doet me er toch nog weer verder over nadenken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit is een rekensommetje die je kan maken. Als jouw spaarlamp 8w per uur verbruikt en je laat hem 24 uur per dag branden, dan kost je dit 192 wat. Als je een 40 wat lamp een uur per dag laat branden, dan kost dit dus 40 watt en is dan natuurlijk een stuk minder. Als je een ledlamp van 2 wat zou gebruiken dan komt het al wat dichter bij elkaar.

Een spaarlamp is altijd zuiniger. De tijd dat deze nodig heeft om op te laden wil niet zeggen dat die in die periode extra veel stroom verbruikt. Het feit dat het onpractisch is in een toilet is alleen omdat men dan in het donker zijn behoefte moet doen. Lastig voor boodschappenganger maar qua stroomverbruik zeer gunstig. Bovendien zijn gloeilampen niet meer te koop, dus begin er maar vast aan te wennen...

Met een spaarlamp op het toilet (of in de douche, bijvoorbeeld) ben je niet echt duurzaam bezig. Voor een toilet zou je wellicht een gloeilamp van 60W gebruiken, die kun je vervangen voor een spaarlamp van 13W, dat is 4,5 maal zuiniger dan de gloeilamp. Echter, een gemiddeld toiet wordt geen uren per dag gebruikt. Het licht gaat vaak aan en uit, waardoor de spaarlamp veel van de efficientie verliest; bovendien holt dan de levensduur achteruit. Niet doen dus, tenzij je wilt overkomen als "milieubewust", want de gemiddelde klant zal de duurzaamheid van een gloeilamp in het toilet niet begrijpen.

Kies LED-lampen i.p.v. spaarlampen en je hebt direct volop licht. Gebruik een bewegingsdetectieschakelaar en het licht blijft nooit onnodig branden. Dit is momenteel de meest zuinige en milieubewuste oplossing, vergeet de rest.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100