Wat heeft meer energie: 3x AAA of 2x AA batterijen?

Stel ik heb een zaklamp die zowel kan werken op of 2x AA of 3xAAA, in welke combinatie zullen de batterijen het langer volhouden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als het beide hetzelfde merk/soort is dan zullen de 2x AA batterijen het langer volhouden dan de 3x AAA batterijen. Dit komt doordat de capaciteit van AAA batterijen een stuk lager is dan die van AA. De capaciteit word uitgedrukt in mAh. Dat betekend dat als een batterij een capaciteit heeft van 1000 mAh hij één uur lang 1000 milliampere kan geven. Een AA batterij heeft maximaal 3000 mAh en een AAA maximaal 1200. Dat wil zeggen dat AA 2 AA's maximaal 2x3000=6000 per uur geven en AAA 3x1200=3600 per uur. Dus zal je het met AA batterijen langer kunnen volhouden.

Het antwoord van progje is niet helemaal juist. Zijn redenering klopt enkel als die cellen in paralel geschakeld worden dan heeft met inderdaad 2 of 3 maal de opgegeven capaciteit maar blijft de spanning 1,5 Volt. Als ze in serie staan dan verhoogd de spanning met 2 a 3 maal 1,5 Volt maar blijft de capaciteit dezelfde als deze per cel. Toegevoegd na 3 minuten: Vergeten bijzetten dat dus in uw geval de soort met het hoogste aantal mAh het langst zal meegaan omdat de cellen in serie staan. Normaal zal dat de AA cellen zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100