Als een lift niet in gebruik is mag je dan het stroom ervan af zetten?

Wij gebruiken onze lift in onze winkel 's avonds nooit. Aangezien een lift veel stroom verbruikt ook als die niet in gebruik is vroegen wij ons af of je die ook uit mag zetten. Of... heeft dit gevolgen, zoals schade of extra slijtage of eerder kans op defect gaan.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is zeker geen probleem en het zal ook geen problemen veroorzaken . Als je de hoofdzekering afzet valt alles van lift ook uit , dat wil ook zeggen dat de parachute , zo noemt men dit systeem ook zonder spanning valt , het gevolg daarvan is dat de remmen sluiten , dit wil zeggen alles blokkeert en de cabine zit dan muurvast zonder gevaar ,pas na dat de stroom terug wordt opgezet kunnen de remmen los komen van zodra er een een opdracht voor gebruik wordt gegeven , het kan wel wat duren voordat bij het inschakelen van de spanning (stroom) de lift terug gebruiksklaar is , dit hangt af van het systeem van lift , het is zoals men in de elektronica spreekt van een bus systeem dat eerst alle kontakten gecontroleerd worden , dit is voor de veiligheid (veiligheidcontakten) en bij een lift zijn er dat wel heel wat het ene contact geeft pas toelating aan het volgende contakt enz. Nu bij oudere niet elektronische (plc gestuurde) liften wordt er gebruik gemaakt van mechanische relais maar die doen in feite het zelfde als de PLC (dat zijn mini computertjes zou men mogen denken) de PLC 's zijn wel veel sneller en geluidloos . Er is nog een mogelijke vertraging bij de terug opstarten als het gaat over hydraulische liften , als die ergens een klein drukverlies hebben (wat niet mag , maar kan) dan zal eerst het hydraulische systeem terug op juiste druk worden gebracht de controle uitvoeren dat de cabine na het loskomen van de remmen nog steeds op de juiste plaats staat en indien niet de cabine juist plaatsen en de cabine terug op zijn positie brengen voor toelating tot gebruik. Er zij nog vele ander controles die het systeem zal uitvoeren na een spannings (stroom) uitschakeling maar zal niets aan de lift installatie stuk maken , dus geen bang hebben wel altijd enkele minuten geduld hebben - het kan wel een tiental minuten duren voor alles terug werkt.

De lift is bezorgd en geleverd door een installateur. Ik mag er van uit gaan dat die ook de ( wettelijke ) onderhoudswerkzaamheden uitvoert. Het is DIE leverancier, DIE installateur, van DAT merk...... die jou precies kan vertellen wat je wel en niet mag doen met die lift. Wettelijk verplicht onderhoud (Warenwetbesluit Liften - art. 19.1) U bent wettelijk verplicht om te zorgen dat de liftinstallatie in een goede staat van onderhoud verkeerd. Het onderhouden van liften vereist specialistische kennis en een goed besef van de risico's en gevaren die vastzitten aan het werken met liften. U doet er dus verstandig aan om een gespecialiseerd liftonderhoudsbedrijf in te schakelen voor deze werkzaamheden.

Bronnen:
http://www.gratisliftadvies.nl/onderhoud.htm

Technisch gesproken is er geen enkel bezwaar om die uit te schakelen. U er wel van vergewissen dat er niemand inzit ! Wettelijk gezien kan ik mij niet voorstellen dat er iets op tegen is, tenminste ik heb daar geen weet van. Ik ken zelfs een firma, en geen kleintje, die zijn elektrisch bord heeft laten ombouwen om alles selectief te kunnen afleggen als de zaak gesloten is, behalve etalage- en veiligheids doorgangsverlichting, CCTV, en inbraakalarm.

Ik zou niet weten waarom niet. Een lift heeft geen standby mode nodig ofzo. En slijtage, dat valt reuze mee. In een lift zit eigenlijk maar een hele kleine elektromotor, en die werkt alleen maar als de lift naar beneden of naar boven gaat, en een ander motortje voor de deuren. En die motoren staan dus sowieso wel uit, bijna de hele tijd! Het is dus alleen de spanningsveld die je uitzet van de motoren. En natuurlijk de verlichting. Waarschijnlijk is dat wat u bedoelt met het hoge stroomverbruik? Maar dat hoge valt toch wel mee?

Als er niemand in zit kan het waarschijnlijk geen kwaad. Hou er wel rekening mee dat sommige liften als de stroom wordt uitgeschakeld door hun contragewicht naar de bovenste verdieping 'vallen'.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100