hoe kan ik een lamp (5mm led) random aan en uit laten gaan?

mij lijkt led het handigs omdat het makkelijk aantesluiten is . ik heb 2 of 3 lapjes nodig die random aangaan dus niet om een vaste tijd maar tussen de 5 en 15sec ongeveer, ik zelf zat te denken aan stroboscoop lampen omdat die aan en uitgaan, maar is er een manier om de timer daarvan te verkloten dat hij niet meer altijd om de zelfde tijd gaat? dus uit balans brengen?

ik zelf zat ook te denken aan arduino maar daar heb ik nog nooit mee gewerkt dus ik weet niet of dat gaat lukken? en of het daar mogelijk mee is?

ze moeten alle 3 op een ander moment aangaan is niet erg als het soms hetzelfde is maar niet op dezelfde timer.

ik heb dit nodig voor het namaken van bliksem misschien weet iemand nog een andere manier?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een stroboscoop werkt niet zoals jij vermoedt op basis van een timer, maar op basis van een condensator. Elke keer dat deze condensator "opgeladen" is, ontlaadt hij, en daardoor knippert de stroboscoop lamp. Je zou het niet zeggen maar "randomizeren" is ontzettend lastig. Vaak simuleren electronische componenten een random signaal, maar doen ze dat door een trucje. Helemaal volledig random is dit zelden. In het voorbeeld in mijn bron bijvoorbeeld, hebben ze een IC (een chipje) gebruikt, dat "onstabiele" vierkante golven produceert. Met onstabiel bedoelen ze dat de "hoge" en "lage" stand van de golf, niet altijd even lang duren. Door deze chip weer te koppelen aan een component dat reageert op bijvoorbeeld alleen de hoge stand, zoals in dit geval de counter-chip die hoort bij een LED display zoals op oude rekenmachientjes, kun je verschillende LED lampjes schijnbaar random aan en uit laten gaan.

Bronnen:
http://www.kpsec.freeuk.com/projects/random.htm

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100