Kan je verschillende soorten licht in 1 dimbare staanlamp draaien?

Ik heb een staan lamp met 6 fittingen, kan ik hier bijvoorbeeld en LED en hallogeen in doen en hoe dit dat met verschillende wattages

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als de lampen voorzien zijn van dezelfde fittingen dan kun je er allerlei verschillende soorten lampen tegelijkertijd indraaien. Bij het dimmen van een mix van diverse soorten zullen halogeenlampen netjes zwakker gaan branden, maar spaarlampen en LED-lampen zullen anders reageren: LED-lampen blijven langer voluit branden terwijl spaarlampen kunnen gaan knipperen. Als je de dimmer helemaal op nul draait zullen alle lampen wel uit gaan, tenzij je alleen LED-lampen gebruikt: sommige typen daarvan blijven een klein beetje licht geven op sommige dimmers. Zodra er ook een halogeenlamp bij de LED-lampen is aangesloten dan zal het wel helemaal donker zijn. Het vermogen (wattage) is van minder belang, zolang het totale vermogen niet groter is dan de staanlamp wegens warmteontwikkeling aan kan.

Heel veel spaarlampen, w.o. ledlampen kun je niet dimmen. Sommige spaarlampen kunnen dit wel, maar zijn ook stukken duurder.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100