Waarom gaan gloeilampen altijd kapot op het moment dat je het licht aanschakelt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het antwoord hierboven komt in de buurt. De gloeidraad heeft zijn laagste weerstand als die koud is. Bij het aanzetten loopt dus even de hoogste stroom. Als de gloeidraad al dun is geworden (er verdampt steeds een beetje), dan is dus in koude toestand het moment dat ie doorbrandt.

Dat heeft te maken met de fase van de stroom op het moment van inschakelen... De stroomsterkte is 230 volt... Maar dat is gemiddeld... de stroom kan net in die split second veel groter zijn dan 230 volt... Ik moet gissen hoor, maar zou best het dubbele kunnen zijn... En dan kan het net te veel zijn voor die lamp en dan hoor je hem ook kapot slaan... Een tik hoor je dan... en dan weet je oh jee het is weer zover... Maar het heeft te maken met de sinus van de stroom, die soms heel even wellicht dubbel zo veel is dan 230 volt... en dan heb je pech, weg lamp...

Ha, die Mark; Komt inderdaad vaak voor. Een lamp die op het punt staat het te begeven zal door het inschakelen van de stroom waarschijnlijk de plotselinge overgang van koude naar warme toestand van de gloeidraad niet meer aankunnen en stukgaan. Een lamp die continue brandt zal dan ook waarschijnlijk meer branduren maken dan een die geregeld in- en uitgeschakeld wordt.

omdat je als ze uit zijn niet ziet of hij kapot is

Het kan zijn door een kortsaansluiting. Ik heb dat zo vaak he, elke keer moet ik een nieuwe kopen... Toegevoegd na 4 minuten: Bij mij is het ook wel eens niet met aanschakelen, maar ove een uur of twee patsss kapot. Dus gewoon op het gevemoment. Dus ik denk gewoon dat het met kortsaansluiting te maken heeft. Weet niet zeker...

De gloeidraad gaat vaak al kapot tijdens het branden, maar een vonk tussen de draaduiteinden blijft de stroom geleiden. Je ziet vaak dat het lampje een klein beetje flikkert . De gloeidraad is dan kapot. Eénmaal uitgeschakeld is het vonkje weg, en de gloeidraad valt uit elkaar.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100