Vraag over het scannen van negatieven

Ik zou graag al mijn oude foto's willen inscannen (tienduizenden!). Ik heb gehoord dat het kwalitatief beter is de negatieven te gebruiken om te scannen. Ik zou dus graag een negatiefscanner willen kopen, maar heb geen flauw idee waar ik bij de aanschaf op moet letten. Heeft iemand ervaring hiermee? Indien er grote prijsverschillen zijn, wat zijn de extra faciliteiten van de duurdere scanners? Bestaan er scanners waarbij ik gewoon een negatief (met 3 of 4 afbeeldingen) in kan stoppen waarbij het resultaat gelijk 3 of 4 afbeeldingen op mijn PC is (zonder teveel handmatig werk)?

Nog een extra vraag: Tegenwoordig heeft iedereen het bij foto's over resolutie. Wat was eigenlijk de resolutie van foto's van de analoge camera's? Ik heb het hierbij over een huis-, tuin- en keukencamera van pakweg 10 tot 20 jaar geleden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het ligt er maar helemaal aan wat je met je gescande foto's wilt doen. Hoeven ze niet zo groot te zijn, wil je ze laten printen, een fotoboek maken etc. dan volstaan de meeste normale flatbedscanners met negatiefhouder. Zelf heb ik een hele dure negatiefscanner: Konica Minolta DiMAGE Scan Elite 5400 II Deze kan scannen in een resolutie van 42.2 megapixel. Maar dat gaat wel traag en het worden hele grote bestanden. http://www.letsgodigital.org/nl/news/articles/story_2593.html Je kunt niet zeggen dat een analoog negatief een resolutie heeft. Resolutie wordt bepaald door het aantal pixels en die heeft een negatief niet. Wel het ingescande resultaat, dat wordt digitaal. De resolutie hangt dus af van de manier van scannen. Lees hier mijn artikel over bestandsformaten als dat je interesseert: http://www.phototechno.nl/ipb217/index.php?showtopic=1965&hl=scanners EN hier staat mijn artikel over scanners: http://www.phototechno.nl/ipb217/index.php?showtopic=325&hl=scanners

Er zijn hele goedkope te koop zelfs bij de ALDI ed. mijn vader heeft met zo'n apparaatje best aardige scans gemaakt maar met duurdere apparaten kan je denk ik een veel beter resultaat verwachten. Je kan ook hele goede scanners huren zie link.

Bronnen:
http://www.didero.nl/index.php/scannerverh...

Probeer het een op marktplaats, er zijn bedrijven die scanners van Nikon hebben staan. Deze scanners "zuigen" de negatieven op en gaat heel erg snel, zeker bij grote hoeveelheid foto's! Ik heb zelf een scanner van plustek, kan een strip in van 4 negatieven. Verder is er software aanwezig.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100