Is stroom een geleider? En stroom word toch niet verbruikt maar energie workt verbruikt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Stroom is inderdaad geen geleider. Geleiders zijn metalen of zouten, en de elektronen worden hier doorheen geleid. Dit komt omdat in die stoffen elektronen rond kunnen bewegen en zo een lading kunnen krijgen en kunnen afstaan. (de toestand van de stoffen (vloeibaar, gas, vast) hebben hier wel invloed op) Toegevoegd na 7 minuten: *Dit komt omdat in die stoffen elektronen rond kunnen bewegen en zo een lading kunnen krijgen en kunnen afstaan.* Ik bedoel dat elektronen met een lading door de geleider heen kunnen, en hun lading later weer af kunnen staan, niet dat doordat ze vrij kunnen bewegen ze een lading krijgen.

Een geleider is een metaal of een zout waar stroom door heen kan. De stroom, bestaande uit elektronen, hoppen feitelijk van het ene atoom naar het volgende. De atomen zelf blijven op hun plek. Daarom verandert de geleider zelf (over het algemeen) niet als er stroom door heen gaat. De feitelijk snelheid waarmee de elektronen bewegen noemen we drift. Dit is niet de snelheid van het elektrische signaal; deze gaat veel sneller. Vergelijk dit met zo'n slinger waar meerdere balletjes aan hangen. De mechanische energie wordt heel snel overgedragen naar de andere kant van de rij balletjes, maar zo snel gaan de balletjes zelf niet. (De vergelijking gaat niet helemaal op, maar visualiseert wel mooi..) Energie wordt ook niet verbruikt. Er bestaat zoiets als de wet van behoud van energie. Dat betekent dat energie altijd wordt _omgezet_ in iets anders, bijvoorbeeld licht of warmte.

In de gewone huis, tuin en keukensituatie is koperdraad de meest gebruikte geleider voor elektriciteit (zouten alleen in batterijen), in computers worden ook edelmetalen gebruikt. In de spreektaal wordt naast energieverbruik ook van stroomverbruik gesproken. Het energieverbruik wordt uitgedrukt in kilowatt/uur. Vermogen wordt uitgedrukt in (kilo)watt en is het product van spanning en stroom. In theorie verbruik je geen energie, maar als je goede maatjes met je energieleverancier wilt blijven kun je het toch beter zo noemen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100