Ieder huishouden één eigen windmolen?

Voor een totaalbedrag van 60 á 70 miljoen euro is het mogelijk om heel Nederland te voorzien van een eigen windenergievoorziening. Met de reguliere windsnelheden is het mogelijk om 40 tot 75% van de energiebehoefte op te wekken. En de norm van 2020 word hiermee ruimschoots gehaald...

Dit idee had ik enkele jaren terug al geopperd bij een aantal milieubewuste partijën in Den Haag. De reactie die terug kwam was dat het te duur was...

Ieder huis één eigen windmolen is haalbaar en deze zijn niet groter dan 1 kubeke meter...

Wat is jullie idee hierover?

Aanvulling:

Deze windmolentjes met een gewicht van 15 kilo kunnen gewoon op een dak geplaatst worden...

Even nog 2 links:

http://www.windwandler.de
http://www.turby.nl

Met dank aan Melissa:

Die miljoen moet inderdaad miljard zijn. Maar dit kost het windmolenpark op de Noordzee ook...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ongeacht de kosten vind ik het een goed plan. Ik denk dat je de kosten wat te laag hebt ingeschat. 60 a 70 miljoen is wel erg weinig(bedoel je niet 60 á 70 miljard of 600 á 7000 miljoen). Als dit echt zo goedkoop is zeker doen! Ik heb wel wat probleem met elk huishouden. Er wonen ook mensen in appartementen en flatten. Natuurlijk kan je daar windmolens op zetten en dat moedig ik aan.Je kan wel zeggen dat het duur is maar dit bewijst naar mijn idee dat Nederland lijd onder wat ik noem calculator politiek. Ze hebben de ballen niet meer om grote plannen op te zetten. Ze moeten eerst uitrekenen voordat het rendabel is. Grote projecten zijn dingen die een land groot maakt. Zie bijvoorbeeld het panama kanaal. Ze de transiberiche express. Daarbij moet je niet eerst berekenen maar gewoon durven. Zo'n investering in het land is niet alleen enorm goed voor het milieu maar ook een investering in de economie. Stel je voor dat 100 Nederlandse bedrijven miljoenen orders krijgen om die dingen te produceren. Dat is denk ik precies het duwtje dat de Nederlandse economie nodig heeft in deze zware tijden. Ik zeg doen!

Dat is nooit haalbaar... Het aanpassen van de bestemmingsplannen is onhaalbaar, en ik woon in een straat met 150 woningen, waar laat je die windmolentjes dan? Toegevoegd op 20-06-2009 11:21:49 Ik weet uit ervaring, dat het jaren duurt om een windmolenpark te bouwen. dus ieder huishouden 1 is kansloos..

Het is natuurlijk een ontzettend goed alternatief voor fossiele brandstoffen, maar horizonvervuiling speelt hierin ook een grote rol. Ik denk dat weinigen zitten te wachten op een windmolen in de achtertuin. Waarschijnlijk moet het ook best een fors ding zijn als het aan je volledige energiebehoefte moet voldoen. In steden lijkt het me ook lastig te realiseren; weinig ruimte en veel bestemmingsplannen. 60 a 70 miljoen euro? Bedoel je niet miljard? Als het echt zo goedkoop zou zijn, hadden we het allang moeten doen. Maar wel ergens waar die dingen uit het zicht staan.

En dan krijgen we windwetgeving, en dan gaan we buren aanklagen omdat die te veel wind uit onze molen weghouden... Enz enz... De rijken willen dan een grotere, want die verbruiken meer, of 3 of meer van de standaard molentjes... Dit lijdt tot meer regels en tot minder verdraagzaamheid, meer overtredingen, meer chaos, meer criminaliteit, meer terrorisme enz enz... Geen goed idee... Zo het is zoals het is, is op dit moment een redelijke oplossing, en het voordeel is wel, dat het nu al zo is als dat het is... Dus dat kan nu wel ingaan dat plan...

Goed plan! Zoiets?

Nee, waar zetten we die dingen neer? Naast de satellietschotel? Ook al geen gezicht. Of tussen de zonnepanelen die velen hebben aangeschaft maar pas na vele jaren rendement opleveren?

Ik vind het briljant en natuurlijk zijn er altijd redenen te bedenken waarom je dit niet moet doen, maar een dergelijke toepassing is wat mij betreft ook al geslaagd als bijvoorbeeld 20% van de huishoudens met een windmolen is uitgerust. Soms zal plaatsing idd niet mogelijk zijn, maar er blijven genoeg huizen over waar het wel kan. En zie je die windmolens al in serie staan, gemonteerd op vangrails langs de snelweg? Daar waait het altijd lekker door de voorbijrazende autos. Of sla ik nu door? Nog een positief aspect is de werkgelegenheid die dit met zich meebrengt i.v.m. verkoop en plaatsing. En kun je er twee of meer kwijt, dan kun je de extra energie terugleveren aan het energienet of de buren. Dit uiteraard tegen een vergoeding. De financiering vind ik niet alleen een overheidstaak, een leuke subsidie erop is prima maar als particulieren profiteren dan moeten vooral zij de knip trekken.

Het probleem is dat de fabrikanten van de windmolens de kluit belazeren. Met name de Turby levert in de praktijk één tiende van het beloofde vermogen. De stroom is met afschrijvingskosten mee veel duurder dan die uit het stopkontakt. En: De productie van de kleine molentjes levert meestal meer CO2 op dan ze in hun leven terugverdienen. Lees eens het volgende artikel:

Bronnen:
http://www.volkskrant.nl/economie/article1...