Waarom zitten er adapters aan apparatuur en niet gewoon een stekker zonder adapter ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een adapter is nodig omdat de stroom die uit een stopcontact komt (de netspanning) vaak veel te veel is voor een klein apparaat, dat meestal werkt op gelijkspanning. Een toestel dat netspanning omvormt wordt gebruikt omzet in een lagere spanning wordt adapter genoemd. Bij draagbare apparatuur (mobiele telefoons, draagbare spelcomputers enz) die werken met een adapter is het gemakkelijker dan losse oplaadbare batterijen. En zoals de vorige beantwoorder ook al zei: het is veel makkelijker meenemen zonder een grote adapter eraan. Toegevoegd na 1 minuut: Laatste zin van de 1e alinea moet zijn: "Een toestel dat netspanning omzet in een lagere spanning wordt adapter genoemd. "

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Adapter

Vaak gaat het om apparaten die zo licht mogelijk moeten zijn. De adapter zou dan verwerkt moeten worden in het apparaat, wat meer ruimte en gewicht met zich meebrengt. Ga maar na: liever geen adapter in mijn mobiele telefoon, kruimeldief, of laptop...

Wat buiten het gewicht en de benodigde/beperkte ruimte van een apparaat ook meetelt, is dat bij de keuring (KEMA etc) de doorslagspanning wordt gemeten. Indien de adapter dan in het apparaat zit, is de kans op een te lage doorslag (en dus afgekeurd wordt) groter dan wanneer het apparaat met 12V oid gevoed wordt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100