Hoe komt het dat het papier warm is als het uit een printer of kopieerapparaat komt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In een laserprinter zit aan het einde van de papierbaan een fuserunit. Die verwarmd de toner zodat het in het papier brandt. Bij een inktjetprinter heb je dit niet, alleen bij een laserprinter.

De printer en het kopieerapparaat zijn van binnen warm. Het papier wordt automatisch en onbedoeld opgewarmd tijdens zijn tocht van papierlade naar uitvoerbak.

Er zit een rol in de machine (drum) die erg heet is. Door die hitte kan hij de toner opnemen en geeft dit weer af aan het papier als dat langs de drum gaat. Vandaar de temperatuur.

Het papier moet een bepaalde temperatuur bereiken om de toner te doen smelten. Als de toner smelt op de juiste plaatsen van het papier, dan heb je je afdruk.

De techniek (xerografie) voor monochrome laserprinters gaat in het kort als volgt. Er is een ronde koker (de 'drum'), die met lichtgevoelig materiaal is bedekt. Vroeger was dat het giftige selenium, maar tegenwoordig gebruikt men silicium, dat bovendien lichtgevoeliger is. Die drum wordt eerst met statische elektriciteit een negatieve lading gegeven. Vervolgens wordt op die drum een afbeelding geprojecteerd (in het verleden met een laser, maar tegenwoordig soms ook met een led). Het licht wordt via een roterende spiegel en een lens op de drum geprojecteerd. Waar het silicium wordt belicht verliest de drum zijn elektrische lading. De drum draait rond en komt dan langs zwart poeder (toner) gemengd met stalen balletjes met een positieve of minder negatieve lading. De gelijkpolige ladingen stoten elkaar af. De toner wordt aangetrokken door de drum op de geneutraliseerde delen die niet belicht zijn door de laser. De toner van de drum wordt vervolgens met positieve statische elektriciteit van de drum op het papier getrokken. Vervolgens wordt het papier warm gemaakt door het door een warme rol en een drukrol (de fuser) te leiden, waardoor kunststofbolletjes in de toner smelten en zo de toner op het papier vastzetten. Daardoor is het papier warm.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100