Als een oudere tv (zo'n "dikke" dus geen flatscreen) draait hoor ik constant een irritante hoge piep terwijl anderen dit niet horen. Hoe kan dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Waarschijnlijk is het antwoord heel simpel en heb je gewoon betere oren dan de anderen. In mijn familie hebben een aantal mensen ook hele goede oren, en die horen ook allerlei apparaten zoemen of piepen, soms zelfs van de andere kant van de kamer.

In die oude TV zit er een of andere spoel waarvan de isolatie verduurd is. Door de hoge frequentie maakt dit een vervelend geluid. En nu komt het: je bent waarschijnlijk vrij jong en kan dat vervelende geluid nog horen. Oudere personen horen hogere frequenties niet meer.

Een ouderwetse beeldbuis-tv bevat een kathodestraal die ruim 15.000 keer per seconde horizontaal het beeld moet aftasten. Als deze frequentie interfereert met andere onderdelen krijg je die irritante hoge piep te horen. Jonge mensen kunnen geluiden horen tot 20.000 Hertz maar met het ouder worden gaat deze grens omlaag. Behalve veel nadelen heeft dat het voordeel dat je dan die piep niet meer hoort.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100