Bestaat er een kans, dat mensen de oorspronkelijke tv serie "Ja Zuster Nee Zuster" hebben opgenomen in beeld en geluid op b.v. videorecorders?

Ik bedoel de oorspronkelijke tv serie met o.m. Hetty Blok, Leen Jongewaard en Dick Swidde. Bekend is, dat de ampex banden of zoiets van die serie zouden zijn weggegooid. Als het toen mogelijk was, dat kijkers de beelden met geluid konden opnemen, dan zullen er wel mensen zijn geweest die dat destijds hebben gedaan. Of kon men alleen dat opnemen, als men een filmcamera op de televisie had gericht?

Toegevoegd na 4 minuten:
De serie "Ja Zuster Nee Zuster" is in dit verband vaak genoemd. Er kunnen in die tijd ook meer weggegooide tv series, tv films e.d. zijn geweest.

Weet jij het antwoord?

/2500

Natuurlijk bestaat die kans. Toen waren al een paar enkelingen die een video hadden. Allicht zwart-wit in die tijd.

De serie werd uitgezonden tussen 1966 en 1968. De eerste videorecords voor thuisgebruik kwamen in 1965 op de markt. De kans is dus aanwezig dat er in 1966 tot 1968 mensen in Nederland een videorecorder thuis hadden en daarmee de serie hebben opgenomen. Ik acht de kans niet zo groot, maar de kans is niet 0. Toegevoegd na 3 minuten: Op http://www.seriesvanvroeger.nl/video-ja_zuster_nee_zuster_-_fragment_19661968-4005-0.html zie je trouwens een paar beelden. Hierin wordt ook aangegeven dat de banden waarop de omroep de serie heeft opgenomen later opnieuw zijn gebruikt.

Technisch gezien is er een hele kleine kans: er bestonden in die tijd wel video-opnamesystemen voor thuis, maar die waren een zeldzaamheid (ook vanwege de prijs). De banden van de originele opnames zijn niet weggegooid, maar hergebruikt, juist omdat ze zo duur waren. Datzelfde zou gelden voor de banden die mensen eventueel thuis gebruikten, dus zelfs al maakten (weinig) mensen opnames van JZNZ, dan is de kans groot dat daar weer iets anders overheen werd opgenomen. Tenslotte: magnetische informatiedragers gaan achteruit in kwaliteit naarmate ze langer worden bewaard, dus de vraag is hoe leesbaar die banden nu zouden zijn als ze nog bestonden. Conclusie: de kans is niet 0 maar zit er wel heel dicht tegenaan.

Ik denk dat de kans heel klein is, videorecorders waren nogniet zo algemeen, en ik vermoed dat met toeneen kinderserie niet de moeite waard vond om opgenomen te worden. Het is zo algemeen bekend dat die banden verdwenen zijn, volgens mij is er ook wel eens n oproep voor gedaan,maar daar is weinig of niets uitgekomen. En ik kan me voorstellen dat als iemand ze heeft dat die er wel een zakcentje uit had willen slaan

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100