Maakt het wat uit als je de koelkast s'nachts uitzet om stroom te besparen?

Ik heb een klein camping koelkastje gekocht om bepaalde groente en fruit wat langer fris in te houden in de zomer. Vorige week 2 brocollis weggegooid omdat ze niet goed meer waren buiten de koelkast. Mijn andere koelkast is vaak snel vol na de zaterdag boodschappen :-)
Nu staat het camping koelkast je al op de laagste stand..maar wil ik hem eigenlijk ook nog s'nachts uitzetten om stroom te besparen. Mijn vraag is of het opstarten van zo'n apparaatje juist extra veel stroom kost (beetje zoals bij pc) of dat dat niet uitmaakt. Ik wilde er een ouderwetse timer aan hangen.. en gewoon tussen 22.00 en 7.00 uit doen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Na enig googlen kom ik uit dat het campingkoelkastje ongeveer 80 watt is (corrigeer me als ik het fout heb a.u.b.). Er zijn ook voorbeelden te vinden van 70 watt maar ik neem voor het gemak 80 watt Als je het hele jaar het ding hebt aanstaan is dat 700,80kWh met een prijs van (ongeveer) €154,18. Als je het ding (24 uur-9 uur=) 15 uur aan hebt staan gebruik je 438kWh met een prijs van (ongeveer) €96,36. Het verschil is dus 154,18-96,36=€57,32 Uit bron 1 heb ik het wattage gezocht en uit bron 2 de berekening.

Bronnen:
https://www.vrijbuiter.nl/inspiratie/elekt...
http://www.verbruiken.nl/rekenhulp/bereken...

Een tafelmodel koelkast zoals op de foto kost ongeveer €18 p/j aan energie, ik wil je de moeite besparen hier een timer op te zetten, immers rust het principe van een koelkast op het koelhouden van het product, als je de koelkast 7 uur zou uitschakelen dan zul je bij het inschakelen weer langer bezig zijn om op de koeltemperatuur te komen wat netto dus eerder negatief zal werken op de balans dan dat je denkt over te houden na een jaar. Nee, hier zit geen besparing in....

Bronnen:
https://www.koelkasten.nl/koelpedia/hoevee...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100