Waarom gaat mijn lamp niet aan?

Ik heb de blauwe en zwarte draad aangesloten op de blauwe en bruine van de lamp, als ik op het lichtknopje druk gaat de lamp niet aan maar is er wel spanning op zwart én blauw(gek!).

Weet jij het antwoord?

/2500

Een fasedraad (bruin) uit de centraaldoos moet u aansluiten op een schakelaar. Vanaf de schakelaar moet u een schakeldraad (zwart) verbinden met een lamp. Een nuldraad (blauw) kunt u direct doorverbinden met de lamp. Zie schema. N.b; Verder kan de er geen spanning staan op zowel blauw en zwart, omdat dit een kortsluiting betreft en uw (smelt) zekering dan direct de spanning verbreekt. Dus dit hebt u niet goed gemeten of u hebt het anders aangesloten.

Behalve verkeerd gemeten, of toch anders aangesloten, bestaat er nog een optie. Een fitting schroevendraaier geeft soms een heel klein beetje licht op de 0 draad (blauw) Dat betekent niet dat er ook echt stroom op staat. Mijn vader noemt dat inductiespanning. Gebeurd vaker. Als dat het is, waarom brand de lamp dan niet? Lichtbron is stuk, of in de armatuur is iets defect / niet aangesloten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100