Wanneer mijn vaatwasser aan gaat, lijken de leidingen ontzettend hard te gaan kloppen. Ook aan het einde van het programma. Wat kan ik daar aan doen?

De echt hard kloppende geluiden duren enkele minuten bij het begin en einde van het programma en lijkt met wateraanvoer te maken te hebben. Kan dat kwaad, want de harde 'bangen' lijken steeds luider te worden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Klappen in je vaatwasser kunnen wel kwaad ja... Of nou ja, het is een teken dat er wat kapot gaat, of al is. Zonder verdere informatie over je vaatwasser of specifiekere beschrijving van wat de waatwasser aan het doen is als hij lawaai maakt (welke delen van het programma?) valt er niet iets definitiefs over te zeggen, maar een goede kanshebber voor het probleem lijkt mij de bevestiging van een sproeiarm. Dat is het ronddraaiende ding dat water in de rondte sproeit. Dit draait op een as en werkt als een soort ventilator. Als dit geheel uit balans raakt omdat een arm los zit of afgebroken is, en/of als de ophanging van de as slap is geworden, kan de as uit balans raken en gaan bonzen/rammelen.

Het bonken van de leidingen wordt waterslag genoemd. Dat komt door de automatische kraan van de vaatwasser en treedt op op het moment dat deze opeens wordt afgesloten. Er is een kans dat je op een bepaald moment lekkage krijgt ergens in het leidingwerk. Er is wel wat aan te doen. Er zijn waterslagdempers te koop, die je bij de kraan van de vaatwasser monteert.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Waterslag_%28...
http://www.joostdevree.nl/shtmls/waterslag...

Exact hetzelfde is mij ook overkomen. Afwasmachine gaf nooit problemen en na 8 jaar gebruik begon hij bij water innemen steeds langer te bonken. Dit werd veroorzaakt door het snel achterelkaar openen en sluiten van de electrische waterinneemklep in de afwasmachine. Ik heb de rechter zijkant van de afwasmachine open gemaakt en dan zie je het labyrint (de warmtewisselaar) zitten en de vlotter. Het labyrint was bovenaan vies en de vlotter kon niet goed meer bewegen in de vlotterkamer omdat die ook vies was. Ik heb de vlotterkamer eruit gehaald en gedemonteerd. Alle onderdelen goed schoongemaakt zodat alles weer goed kan bewegen en weer in elkaar gezet. Het labyrint is lastiger omdat je niet bij het vuil kan komen. Ik heb boven het bad gespoeld met chloorwater. In de link staat een heel stappen plan met foto's. Uiteindelijk heeft dit alles erin geresulteerd dat de waterleiding niet meer klappert wanneer de afwasmachine water inneemt en hij het weer perfect doet. Toegevoegd na 2 minuten: Ik heb de LINKER zijkant dus open gemaakt.

Bronnen:
http://eye-vision.homeip.net/906/repareren...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100