Wat is de meerwaarde van een dSLR boven een compactcamera?

Uit de antwoorden op mijn vorige vraag over dit onderwerp (zie de link hieronder) blijkt dat ik net zo goed een compactcamera kan kopen als een duurdere en (vooral) zwaardere dSLR.

http://www.goeievraag.nl/vraag/.64390

Als ik met de juiste compactcamera alles kan wat ik met een spiegelreflex ook kan, inclusief bijvoorbeeld zelf diafragma en sluitertijd instellen - wat is dan nog de meerwaarde van een spiegelreflex?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn best een aantal belangrijke verschillen, en vooral wat je met je fotografie wilt doen. 1) De sensor. Bij een SLR is deze veel groter dan bij een compact. Een grotere sensor houdt in: meer pixels, maar de fabrikanten kiezen liever voor minder pixels, zodat de pixel zelf groter kan worden. Een grotere pixel wil zeggen dat er meer licht per pixel kan worden opgevangen. Dus minder ruis, hogere iso's, helderdere beelden. Het verschil waarom professionelen kiezen voor een full-frame camera (kleinbeeld formaat) en nog groter zoals midden-formaat, of vlak-film formaat. De compacts zijn begonnen met een kleine sensor. Daarop hebben ze uiteindelijk heel veel pixels op gepropt. Toen bleek dat de ruis onhoudbaar werd, hebben ze eerst probeert om goede ruisonderdrukkers te maken. Maar uiteindelijk is de sensorformaat omhoog gegaan. De G11 heeft bijvoorbeeld de grotere compact sensor formaat 1/1,7 type CCD Micro four thirds is weer groter, maar nog steeds kleiner dan een goedkope SLR Zie afbeelding vanuit wikipedia 2) De objectieven Deze kan je zelf uitkiezen en dus ook hoge kwaliteit kiezen. Bovendien is het bereik van de sluitertijd en diafragma van de SLR beter. Bijvoorbeeld de G10 gaat van F2.8-F11. Terwijl van een SLR met goede lens: F1.8 - F22. Dus kan je beter spelen met scherptediepte. 3) Externe flitsers, Bovendien is door de goede diafragma uitermate goed geschikt voor gebruik van studio/reportage flitsers. Externe flitser gebruiken is beter met een SLR, door het gewicht van de camera en flitser. Een reportage flitser op een compact, is niet lekker omdat er geen balans is. 4) Assocciores, Denk dan aan bodygrip met extra accu's, filters, lenzen, hoekzoeker, flitsers, enz. Kortom, je kunt veel meer creatieve dingen maken met een SLR volledig met assocciores. Kwaliteit is wel wat beter, door de lenzen en de sensor. Maar, het is een kriem om alles mee te nemen. Op reis met een grote rugzak vol met lenzen, accu's, filters, flitsers, statief, noem het maar op. Maar dit is uiteraard een keuze. Want een goede foto komt niet vanuit het materiaal, maar vanuit de fotograaf. En als je je materiaal goed kent, kan je er rekening mee houden en hierop inspringen. Ik heb een keer een goede wide-shot foto gezien die is gemaakt met een 70mm lens. Terwijl groothoek juist gemeengoed is voor zulke foto's. vervolg in reactie...

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Micro_Four_Th...

1. scherpstellen op een onderwerp verborgen in bijv gras of de struiken gaat niet zo genakkelijk. scherp stellen gebeurt automatisch en kun je daarna nog handmatig bijstellen, maar dat is nogal tijdrovend. 2. bij dslr betekent klikken ook meteen de foto, bij nagenoeg alle compact, ook de hybride, zit er een halve seconde tussen klikken en het maken van de foto. die tijd heeft het toestel nodig om de voorbereidingen te maken voor het makwen van de foto. in die tijd kan het onderwerp al weg zijn (kinderen, vogels enz)

De kwaliteit van de lenzen (objectieven) van een spiegelreflex zijn een stuk beter. De sensor is groter en kan dus meer informatie bevatten. Om de redenen die jij noemt heb ik pas een goede compact aangeschaft, de Canon G11, die RAW opnamen kan maken en waar ik alles zelf kan instellen als ik dat wil. En toch is de kwaliteit van de foto's minder. Dus als het echt goed moet zijn gebruik ik toch liever de zwaardere spiegelreflex. Toegevoegd na 11 minuten: De canon G11 dus, waar gdanonym het in het vorige topic ook over had. De DMC TZ7 en liever nog de opvolger de TZ10 is ook een hele goede en met veel meer zoombereik: maar hij is voor mij te licht en te compact en heeft geen zoekertje. Toegevoegd na 50 minuten: De beste camera-vergelijkingssite met uitgebreide reviews. http://www.dpreview.com/reviews/canong11/

tijdens mijn werk fotografeer ik veel (ook bij nacht) met een G9 (canon) en die is meer dan prima. Prive heb ik een Sony dslr en die heeft (op het formaat en gewicht na) mijn voorkeur. Meer vrijheid met instellingen, sneller te bedienen. Betere grip, wisselbare lenzen, beter geschikt bij buitenfotografie 9bescherming tegen vocht). Stel deze vraag eens op een fotografieforum, hier krijg je denk ik een beter antwoord, vaak onderbouwd met fotografische voorbeelden.

Het zéér uitgebreide antwoord van gdanonym geeft al veel redenen, eentje mis ik, of heb ik overheen gelezen: de compacts hebben geen, of een slechte "zoeker" een ding dat eigenlijk als in het Engels "vinder" zou moeten heten. Bij een slr zie je heel precies wat je doet, hoe licht het ook buiten is, en kun je dus precies bepalen wat je opneemt (bijna altijd komt er zo'n 5% meer op je beeld, alleen de duursten hebben 100% zoekers, heel moeilijk te maken). Bij de compacts moet je bijna altijd op het schempje werken , weliswaar zeer accuraat wat betreft het op te nemen beeld, maar vaak "onzichtbaar" door omgevings licht, als ze al een zoeker hebben is het meestal een electronische, met te weinig beeldpunten om er goed mee scherp te stellen. Verder inderdaad een betere (en snellere) sluiter, bij mijn D80 van 30seconden tot 1/4000sec, en grotere lichtsterkte van objectieven mogelijk (wel tot F1.4 of zelfs (bij Canon, meen ik, F1.0) waardoor de moeilijkste omstandigheden te lijf gegaan kunnen worden. Maar inderdaad redelijk zwaar. Zelf ging ik vroeger op vakantie met twee Nikon's F801, en diverse objectieven van 20 tot 400 mm én een dik statief, (één body voor kleur en één voor zwart/wit) dat was pas echt zwaar, nu heb ik één D80, en lenzen van 12 tot 300 mm, een stuk minder gewichtig, zwart/wit doe je nu op de PC. (het statief gaat wel nog mee......)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100