Welke systeemcamera voor de beste onscherpte in achtergronden?

Ik wil graag een sysyteemcamera kopen, tweedehands is geen probleem. Ik zit al een tijd te zoeken en zie dat ik voor onscherpte in de achtergrond een toestel nodig heb met een mogelijkheid tot kleine scherptediepte. ook wil ik een toestel dat hoge kwaliteit foto's maakt.

welke sysyteemcamera's zijn aan te raden? (eventueel ook welke juist NIET?)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wat Paulus en Gvrox zeggen is slechts gedeeltelijk waar. Er is wel degelijk verschil in scherptediepte tussen verschillende typen camera's. Er gelden 3 grondregels: je kunt een kleinere scherptediepte bereiken naarmate 1. de beeldsensor groter is, 2. de brandpuntsafstand van je objectief groter is, 3. de lensopening groter is. Ad 1: een camera met een full-frame sensor (24 x 36 mm) zal het beste voldoen. Ad 2: met een telelens zijn de beste resultaten te bereiken, bij een groothoeklens wordt juist alles scherp. Een 135 mm lens was vroeger erg populair als portretlens op spiegelreflexcamera's voor 24 x 36 mm negatieven. Een zoomobjectief kan natuurlijk ook, maar heeft enkele nadelen. Ad 3: een grote lensopening = klein diafragmagetal, aanbevolen: f2.8 of kleiner. Het hangt van je budget af en hoe "scherp" je wensen zijn of je kiest voor alle 3 de mogelijkheden, ofwel je beperkt tot enkele daar uit. Misschien ben je al best tevreden met een "standaard" spiegelreflex camera met kleinere sensor + een zoomlens. Gewoon eens uitproberen.

Ik denk dat je veel systeem camera s kan gebruiken, ook met goed resultaat. Omdat de beeldsensor nogal wat verschil maakt zoals je hebt kunnen lezen bij verschillende opmerkingen zou ik wel zoeken naar eentje met een APS-c formaat censor. Deze leveren heel goede kwaliteit, ook in de lagere prijsklasse. Je kan bij de verschillende merken kijken naar de typen en formaten censoren die gebruikt worden. Grotere worden nauwelijks gebruikt of worden erg duur. Er zijn wel een aantal die kleinere types gebruiken, b.v.bij Nikon en Olympus. Naast de camera s moet je vooral naar de lens kijken maar dat houdt ook in dat je moet weten welk(e) onderwerp(en) je meest gaat fotograferen. Zoomlenzen zijn natuurlijk meer allround maar hebben ook nadelen, vaak zijn ze minder lichtsterk. Iets wat je graag zou willen dus. Misschien is dus de al genoemde macro lens zo gek nog niet. Ze zijn redelijk lichtsterk, heel scherp en je kan heel dichtbij nog scherpstellen (overigens ook tot oneindig zoals een gewone lens) Succes met je keuze!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100