Waarom hebben superzoom camera's altijd een kleine sensor?

Superzoom camera's zijn een praktisch alternatief voor spiegekreflex camera's als je over een groot zoombereik wilt beschikken. Als je ook onder lichtarme omstandigheden wilt fotograferen, kennen ze echter een nadeel, namelijk dat ze alleen maar met kleine sensoren te krijgen zijn (meestal kom je niet verder dan 1/2.3"). Waarom bestaan er geen superzoom camara's met een grote sonsor, zoals b.v. het APS-formaat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat de lens dan ook groter en zwaarder zou worden, en de camera dus minder aantrekkelijk (mbt gewicht en prijs) zal zijn voor de doelgroep. Overigens is er wel een superzoom met een iets grotere sensor dan gebruikelijk: http://petapixel.com/2013/10/16/sony-unveils-rx10-high-performance-superzoom-rx-lineup/ Zoals je ziet is deze niet goedkoop.

Omdat een superzoom een groot bereik in brandpuntafstand impliceerd, zou een superzoom met een APS c sensor een objectief moeten hebben van zeg pak m beet 18-800 mm, en dat dan bij een redelijke lichtsterkte van minimaal f 6,3, dan krijg je een apparaat van meerdere kilo's ( frontlens minsten 125 mm doorsnee). Niet te doen dus. Zelfs minder geweldige zoom wordt al gauw een probleem. 400mm zoom bij f6,3 is al een flinke knaap, ongeveer 67 mm frontlens. Vandaar alleen kleine sensors superzooms.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100