Wat gebeurd er inwendig in een camera, wanneer je een lagere resolutie instelt?

Volgens mij kunnen sommigen camera's dan nog steeds de volle sensor grootte gebruiken met alle pixels.
Maar doordat een lagere resolutie wordt gebruiken (dus minder pixels), hebben zij een methode om niet gebruikte pixels toch te gebruiken zodat dit betere helderheid en minder ruis geeft.

Hoe zal de Canon Powershot S100 hiermee omgaan?

Stel in hele donkere omgevingen, waarbij normaal een ISO van 1600 nodig is. Is dit niet gewenst doordat er te veel ruis in de foto komt.
Oplossing is dan om de resolutie van 12MPixel terug te schroeven naar 6MPixel, en de ISO 1600 zal dan minder ruis vertonen en dus toe te passen in die donkere omgeving.

---

In dit kader, hoe zal de camera dan omgaan met 'digitale' zoom? Omdat hierbij ook eigenlijk een crop plaatsvindt op het beeld.

Weet jij het antwoord?

/2500

Bij het instellen van een lagere resolutie worden de signalen van twee of vier pixels gecombineerd. Die twee of vier pixels worden dan door de elektronica gezien als één grotere pixel. Grotere pixels vangen meer licht op, waardoor de ruis lager wordt. Je hebt dan dus nog steeds dezelfde beeldhoek (groothoek of tele), maar het beeldvlak wordt gevuld met minder maar grote pixels, in plaats van met meer maar kleine pixels. Digitale zoom is eigenlijk niets anders dan het wegsnijden van de buitenste rand niet-gebruikte pixels, waarna de overblijvende pixels elektronisch worden opgerekt om toch weer het oorspronkelijke beeldvlak te vullen. (Daardoor wordt de resolutie altijd lager wanneer je digitaal zoomt.) Bij digitale zoom op lagere resolutie kan de elektronica ofwel eerst snijden en daarna steeds twee of vier pixels combineren tot één grotere pixel, ofwel eerst steeds twee of vier pixels combineren tot één grotere pixel en daarna snijden. Voor het resultaat maakt het niet uit welke volgorde wordt gehanteerd.   Toegevoegd na 1 minuut:   P.S. Beantwoordt dit je vraag, of heb ik je vraag niet goed begrepen en antwoord ik nu net langs je vraag heen?

Het gebeurt in de software. De pixels blijven hetzelfde functioneren. Als je ruis wilt verminderen kun je het ook in photoshop op dezelfde wijze doen. Dan heb je het bovendien beter in de hand...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100