welke camera kan ik het beste aanschaffen: spiegelreflex, systeem of compact? ik geef veel om een hoge kwaliteit maar zie mezelf geen lenzen verwissel

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je zult moeten bepalen wat voor jou 'goede kwaliteit' is. Echt goede kwaliteit bereik je alleen met een spiegelreflexcamera en een setje toplenzen, maar elke compactcamera levert bij goede belichting goede foto's op. De meeste systeemcamera's zitten, zoals je kunt verwachten, tussen SLR en compact in, ook in kwaliteit. Het belangrijkste is je lens. Een compactcamera met een toplens levert heel aanvaardbare kwaliteit foto's op, al is de lensopening en daarmee de lichtgevoeligheid vaak toch wat kleiner. Overdag geen probleem maar als het gaat schemeren komt er geen fatsoenlijke foto meer uit. Nadeel van de meeste compactcamera's: de flitser. Als je verwacht veel te moeten flitsen is een externe flitser onontbeerlijk en de meeste compacts ondersteunen geen externe flitser. Laat je adviseren bij een goede vakhandel. En als hij je goed adviseert: gun hem dan ook de paar tientjes die de camera bij hem misschien duurder is dan bij de internetdumpstore.

Ik heb de samsung wb150f. Ook een goed ding qua kwaliteit en je hoeft geen lenzen te wisselen.

zou, als je voor goede kwaliteit wilt kiezen en geen lenzen wilt verwisselen eens naar deze camera kijken. http://www.dpreview.com/products/canon/compacts/canon_g1x Grote sensor (belangrijk voor de kwaliteit, en met groot bedoel ik dan millimeters, geen pixels) redelijk mee te nemen (groter dan een compact, kleiner dan een spiegelreflex). Het enige echte bezwaar is de wat trage autofocus.

Je moet eerst heel duidelijk voor ogen hebben wat is het belangrijkste voor je: kwaliteit of gemak. Kiezen voor kwaliteit heeft een prijs, en dat vertaalt zich in euro's, maar ook in gewicht, want (je raadt het al) een SRL biedt de hoogste kwaliteit. Er is maar één gouden regel in de wereld van fotografie: de beste foto kan je niet maken zonder camera, en als je de camera niet meeneemt omdat je deze te zwaar of lomp vindt, dan zal je nooit je mooiste, of zelfs je slechtste foto kunnen maken. Maar dit gezegd te hebben, zeg ik ook meteen dat je een uitstekende combinatie van een SRL-body met één lens kan aanschaffen, die je nooit hoeft te verwisselen, en dan heb je een redelijk compacte, draagbare camera. Niet geschikt om in je broekzak mee te nemen, dat geef ik toe, maar je hebt ook geen sherpa's nodig om hem te dragen. Als je kiest voor een SRL-body met één alleskunner lens, dan kan je deze link naar een eerder antwoord van mij checken: http://www.goeievraag.nl/vraag/elektronica/cameras/canon-maakt-mooie-spullen-echter.350793 Wat voor body je erbij kiest is ook belangrijk, en de moeite waard om te kijken of je een voordelige kit vindt van body+lens. Als ik nu een nieuwe body zou kopen, dan zou ik voor de Canon 600D gaan, met de 1100D als budget plan B. Een systeemcamera is in veel opzichten vergelijkbaar met een SRL, en second best als het om fotografische kwaliteit gaat. Mijn mening? Daar hou ik niet van! Als ik serieus wil fotograferen dan wil ik goede grip op de camera hebben, en door de viewfinder kijken. Ik krijg gewoon geen goed gevoel over de foto die ik maak als ik op een suf schermpje moet kijken, maar dat is mijn eigen voorkeur/afwijking. Een compacte is eigenlijk geen échte optie als je voor kwaliteit gaat, maar een bridge is wellicht de overweging waard. Je zal nooit de kwaliteit van een SRL krijgen, mede door de iets mindere optiek, maar ook en vooral vanwege de sensor, die minder groot is (in oppervlakte, niet in pixels) dan een SRL of zelfs een systeem. Ik heb, naast het prima advies van Mendelson (Canon G1x, die eigenlijk een soort van super-compacte is), ook twee andere opties voor je uitgezocht, van Canon en Panasonic: http://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=canon_sx40hs&products=panasonic_dmcfz150 Zelf heb ik een Canon 500D, en met m'n lens EF-S 15-85 f/3.5-5.6 IS USM kan ik bijna elke situatie aan en hoef ik niet alle andere lenzen mee te nemen. Aan jou de keuze. Veel wijsheid toegewenst! (^_^)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100