Hoe heet de term/camerastand als je een middelpunt van een foto scherp wilt hebben en de achtergrond wazig?

Op mijn andere camera zat daar altijd een bepaalde stand voor op, maar ik weet niet meer hoe dat toen heette.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Voor de leken met een eenvoudig camera kan je het volgende doen: Zet de camera in de sportstand. Probeer zoveel mogelijk uit te zoomen (met nog een goede kadering). Zet de camera eventueel in de macrostand. En probeer ook zo dicht mogelijk op het onderwerp te staan (ook hier weer afhankelijk van de kadering). Plaats het onderwerp in het midden. Stel scherp. Schiet. Als je niet scherp kunt stellen sta je te dicht op het onderwerp, dus of meer afstand nemen, of minder uitzoomen, of op macro zetten. --- Uitleg voor gevorderen: Daar is geen term voor en het is ook geen camerastand. Als je het middelpunt van een foto scherp wilt hebben dan moet je het onderwerp (datgene wat je scherp wilt hebben) in het midden van het beeld plaatsen. En dat hierop scherp stellen. Als je de achtergrond wazig wilt hebben, dan moet je de diafragma open zetten (dus een klein diafragma getal). Als je het helemaal naar je hand wil zetten dat moet je ook nog rekening houden met uitzoomen van de zoomlens (een groothoek lens zal je nog steeds weinig onscherpte hebben, scherptediepte). Dus hoe meer zoomen hoe meer onscherpte. En de afstand van de camera tot het onderwerp. Hoe dichterbij, hoe onscherper de achtergrond kan worden. De camera in macrostand zetten, kan je dichter bij het onderwerp komen. Let op dat als je gaat uitzoomen deze afstand dan ook langer wordt. Schiet handmatig of in de Av stand, hiermee heb jij controle over de diafragma. Ook kan je de camera in de sportstand zetten. Hierop zal de camera de meest snelle sluitertijd proberen te pakken. Om dit te halen zal de camera de diafragma helemaal open houden.

Soft-Focus... Toegevoegd na 4 minuten: David Hamilton-Focus kan ook...

Dan spreek je dus over weinig 'scherptediepte'. Meestal wordt dit op camera's ingesteld met de 'A-stand' of Av-stand'

Je wil een bepaald onderwerp scherp hebben op een foto. Bij de meeste handmatig in te stellen cameras moet je dit punt in stellen op de AF (auto focus) stand. Bij de automatische stand neemt de camera het gemiddelde van een aantal meetpunten. In de AF stand kun je (per camera verschillend) één of meerdere van deze meetpunten selecteren. Zodra je met het geselecteerde meetpunt hebt scherpgesteld, kun je door de sluiterknop half ingedrukt te houden, het beeld naar wens verder samenstellen en vervolgens de foto nemen. Toegevoegd na 8 minuten: speciaal voor XiniX: DIT bedoelt de vraagstelster:

Alleen het middelpunt scherp kan je krijgen als alleen het middelpunt op een bepaalde afstand staat van de camera, en de rest niet (er duidelijk voor of er achter). Dan kan je, door het kiezen van een open lens (laag diafragmagetal) een hele beperkte scherpte-diepte kiezen die maakt dat alleen datgene waar je op focust ook scherp wordt. Dan moet je dus een camera hebben waar je dat op kunt instellen, dat is de Av stand (voorkeuze voor lensopening) en dan ga je terug naar het laagste getal. Als je alle scherpte wilt verzachten, dan kom je op soft-focus uit waar Xinix het over heeft. Dat is een heel ander effect, het maakt de foto iets dromeriger en wordt voornamelijk gebruikt voor portretfoto's, waardoor de onregelmatigheden in de huid wat worden verzacht.

Je zoekt een instelling die zorgt voor een kleine scherpte diepte. Wanneer heb je die? - Als je lens zo volledig mogelijk open staat (kleinste F-waarde). - Als je een lens gebruikt met een groter brandpunts afstand verkleind je scherptediepte Je lens kan je wisselen. Programma instellingen die graag met open lns werken zijn foto's die veel licht en snelle sluitertijden willen: Sport modus. Landschap modus darentegen gebruikt een lange sluitertijd met relatief klein diafragma om de opname zo veel mogelijk diepte mee te geven. Als je een digitale spiegelreflex camera gebruikt kan je dmv Af voorkeuze je camera als half automaat gebruiken (Automatische belichting) terwijl je aangeeft dat je een bepaald diafragma opening wilt gebruiken. Succes!

Engelse term voor scherptediepte. Dit heet onderbelichting

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100