Is er één groot verschil tussen lenzen van f/1.4 en f/1.8?

Ik ben op zoek naar een lens "Canon EF 50mm f/1.4 USM".
Maar ik vraag mij af wat het verschil is tussen ééntje van f/1.4 en ééntje van f/1.8?
En als er een bestaat zoals dit: Canon EF 50mm f/1.4 IS USM
Of bestaat dit niet een beeldstabilisator op één niet zoomlens?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een 1.8 lens is groter in doorsnede dan een 1.4, er kan dus meer licht naar binnen komen. Grotere lichtsterkte maar ook een kleinere scherptediepte zullen het gevolg zijn.

1.4 is LICHGEVOELIGER dan 1.8. Hoe lager het nummer, hoe groter de lens opening, hoe meer licht er doorheen kan, en hoe minder scherptediepte. Dus wat beter is voor jou, hangt helemaal af van wat je wilt doen met je lens.

Als het antwoord hierboven, maar dan omgekeerd... 1.4 heeft een grotere opening, het objectief in de lens heeft dus ook een grotere afmeting en moet dus beter zijn geslepen. Kortom de grootste verschil is de PRIJS. Het verschil in beeldkwaliteit is in mijn optiek minimaal. En het verschil in fotograferen omdat je een iets snellere sluitertijd kunt kiezen, of iets kleinere scherptediepte kunt krijgen, is ook vrij gering. Ik zou voor de 1.8 gaan. Maar mijn 50mm lens 1.8 gebruik ik uitsluitend voor portretten, of studio fotografie. Op pad heb ik vaak een 17-55 F2.8 lens mee. Toegevoegd na 2 minuten: Stabilisatie zou voor mij overbodig zijn. Aangezien ik voor de 50mm ook studioflitsers gebruik en soms nog icm een statief. Het is dus ook maar net waarvoor je de lens gaat toepassen.

Het verschil is dat de 1.4 2/3 stop (diafragma) meer licht doorlaat, en daarom een groter glas heeft en daarom een stuk duurder is. Soms kan het nodig zijn. Ik weet niet of ze ook met stabilisatie bestaan. Om je vraag dus "sec" te beantwoorden: de 1.4 is duurder!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100