Waarom is men overgegaan van phono naar line voor audiosignalen?

Waarom heeft men CD-spelers en tapedecks ook niet met phono uitgerust. Of waarom is men later(jaren 80/90) niet platenspelers ook met lijnuitgang uit gaan brengen (ja ik weet dat er vandaag de dag er ook lijnuitgang platenspelers zijn).

Heeft dit een technische, economische of praktische overweging?

Weet jij het antwoord?

/2500

CD-spelers en tapedecks hebben geen phono voorversterker nodig. Het signaal dat eruit komt is al sterk genoeg om direct naar de voorversterker en eindversterker te sturen. Een platenspeler geeft maar een heel zwak signaaltje af en moet via een phono voorversterker naar voorversterker en eindversterker.

Een phono-aansluiting is speciaal ingericht om een pick-up element rechtstreeks op de versterker aan te sluiten. Omdat het geluid op grammofoonplaten met versterkte hoge tonen en verzwakt laag wordt opgenomen zal de phono-ingang dit moeten corrigeren, de z.g.n. RIAA-correctie. Een element geeft relatief weinig signaal af zodat de phono-ingang ook gevoeliger is voor stoorsignalen zoals brom. Een line-ingang verwacht meer signaal (150 mV i.p.v. 5 mV) en heeft geen tooncorrectie omdat de aan te sluiten apparaten een rechte geluidskarakteristiek behoren te hebben. Tot de 80-jaren was de constructie van grammofoons simpel: een elektromotor voor het plateau en het pick-up element rechtstreeks bedraad. Voor een RIAA-voorversterker met een aparte gelijkspanningsvoeding zou de grammofoon gecompliceerder worden. Het is historisch zo gegroeid omdat nog vroeger transistoren nog niet toegepast werden en de versterker (of radio met phono-ingang) met buizen uitgevoerd werd.

Toegevoegd op 01 juni 2018 20:41: tekst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100