Wat betekend de 'MAG. CRY.' knop op mijn mengpaneel?

Het is een oude Alecto Pro-33, en ik heb gemerkt, dat de platenspeler zijn aarde aansluiting onder de aarde schroef van het mengpaneel moet, en als ik dan op die knop druk krijg ik goed geluid. Als die aarde niet verbonden zit met de platenspeler, maakt het maar heel zacht geluid en als ik op de knop druk komt er alleen een harde brom.

Weer iemand wat deze knop doet/betekend. ?
en waarom de platenspeler geaard moet worden aan het mengpaneel?

Mengpaneel zit trouwens met tulp aansluitingen aan platenspeler, en ook via tulp aansluitingen en een converter naar 3.5mm naar mijn (moderne) hifi versterker.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik denk dat er MAG. CRT. staat. Dat is een afkorting van magnetic cartridge. Dat is nuttig als je een platenspeler hebt met een elektromagnetisch element. Dat zijn de kwaliteitselementen, maar daar komt een heel laag spanninkje uit. Zo laag, dat je je platenspeler apart moet aarden, anders heb je last van brom. Een 50Hz brom uit het lichtnet.

Die knop is een omschakelaar tussen Magneto-Dynamische en Keramische pick-up elementen, die op dezelfde ingang wordt aangesloten. Het is dus wel een specifieke pick-up ingang maar met 2 functies. Als de knop ingedrukt wordt, dan wordt de ingang aan een in het mengpaneel ingebouwde RIAA voorversterker gelegd die nodig is voor draaitafels met een Magneto-Dynamisch element. Keramische elementen hebben geen voorversterking nodig en kunnen evengoed op een Aux of tape-monitor ingang aangesloten worden. Zo kun je dan ook twee draaitafels tegelijk gebruiken die ieder hun eigen karakter hebben, MD en Keramisch. De 'aarding' is bij met name MD elementen nodig om zgn. aardlussen tussen het mengpaneel en de draaitafel te voorkomen. Dat zijn lekstromen die hun eigen weg gaan en vooral in electronische circuits hinderlijke storingen kunnen teweegbrengen zoals brom en signaalverlies.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100