Waarom staat er op een versterker een - voor db (Decibel) ?

Want op school heb je geleerd. 60 decibel is een normaal gesprek etc. maar waarom staat het bij versterkers dan -(bijv 90) en er nog steeds geluid is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

0 dB wil zeggen dat er geen versterking of verzwakking is. + x Db geeft de mate van strekking aan , evenzo - x dB geeft een verzwakking van een signaal aan, dat kan komen door verlies is bv leidingen maar ook gewild in een versterker dat u bv de lage of hoge tonen x dB wilt onderdrukken. Toegevoegd na 55 seconden: Ik neem aan dat u het begrip db kent vandaar dat ik geen bron vermeldt heb. Toegevoegd na 5 minuten: Toch nog even vermelden dat dit steeds tov een bepaald niveau is. Om een simpel voorbeeld te nemen geeft u daar aan het geluidsniveau 90 db, welnu als u een koptelefoon zou dragen dan zal dat geluidsniveau, de geluidsdruk, in uw oren met een aantal db zakken en hoort u "maar" bv 70 db, dan spreekt men van een daling van 20 db of - 20 db tov het origineel geluidsniveau.

Vaak gerelateerd aan het maximale volume van de versterker. Het is in dat geval een relatief getal, geen absoluut niveau.

Het kan een voorversterker zijn, die alleen kan attenueren (verzwakken). Dus hij verzwakt het signaal wat de eindversterker ingaat. Waar opde versterker staat het precies, en is het een voor of eindversterker?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100