Kun je een surround setup creeeren dmv twee geintegreerde stereo-versterkers?

Ik ben nogal een cheapskate omdat ik niet super veel te besteden heb. Ik wil wel twee sets mooie speakers aanschaffen. Met een center en een kleine subwoofer erbij. Maar surround versterkers zijn gewoon te duur voor mijn budget om er bij te nemen (als je een goeie wilt dan). Ik denk dat je iig een of ander dolby-decoder nodig hebt om de surround-bron te splitten naar 5 signalen?

Toegevoegd na 39 seconden:
En dan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dolby decoder? Je hebt gewoon een surround 5.1 versterker of receiver nodig. En ja dan kan je met twee paar stereo speakers ook wegkomen, volgens mij is een goede 5.1 set ook gewoon 4 stereo boxen+ sub+center. Wat je wil met een losse decoder is me niet duidelijk, dat zal dan alleen kunnen werken als je die decoder voor 3 stereo versterkers zet. Surround is meestal 6 signalen.

Je kunt geen surround geluid krijgen met vier speakers. Bij surround wordt het signaal gesplitst en aan de achterspeakers vertraagd afgegeven. Bij films kan het geluid zo worden weergegeven dat ja achter je regen hoort en via de center speaker iemand's stem. Dit effect krijg je niet met vier speakers. Daarnaast heb je verschillende coderingen, dolby digital surround voor 5 of 7 kanalen, of DTS dat ik persoonlijk mooier vind. Een surround versterker is tegenwoordig helemaal niet duur. Maar ze kunnen vaak gewone muziek in stereo slecht weergeven. Als je heel erg verl van muziek houdt kan je beter investeren in goede speakers (dat kunnen et ook 4 zijn) en een goede versterker. Je hebt dan geen surround, maar wel goed geluid (heet dat niet quadrafonie?)

Waarom wel mooie (dure) speakers kopen en dan bezuinigen op je versterker???? Dat heeft dus totaal geen nut. Dan komt het geluid van je goede speaker in zijn geheel niet naar voren. Overigens kan je niet zomaar een surround setup creëren zonder surround decoder. Dus met alleen twee stereoversterkers heb nog lang geen surround. Mijns inziens heb je nu gewoon verschillende opties afhankelijk van wat je zelf het belangrijkste vind: - Je kan twee goede speakers en een goede versterker kopen. Dan heb je een mooie setup om op een goede manier muziek te luisteren. Spaar nog even om dit later uit te breiden met een losse decoder met bijbehorende speakers. - Je koopt wat mindere speakers en een dolby versterker. Zo krijg je een set om goed films te kijken. Wel mindere kwaliteit om muziek op te luisteren. - Koop een set goede speakers nu. En spaar door voor een goede surround versterker. Eentje die in stereo ook muzikaal is. Zoals je ziet is het heel erg afhankelijk van wat je wil. Ik heb ook jarenlang met een goede versterker en speakers muziek geluisterd en een losse decoder om de set in surround te schakelen. Op dit moment heb ik een complete surround set met een goede surroundversterker. Eentje die dus ook op muzikaal vlak nog goed geluid brengt. Een ding kan ik je aanraden. Ga geen compromissen sluiten. Een goede speaker op een slechte versterker is het geld van de speaker niet waard. Andersom geld uiteraard hetzelfde. Een slechte speaker op een goede versterker is ook het geld van de versterker niet waard. Dus hoe belangrijk is een goed surroundgeluid voor jou? Ben je meer een muziekliefhebber of een filmliefhebber?

Je hebt altijd de dolby decoder nodig en die zal in prijs niet veel uitmaken met een dolby versterker. Dus wat je wil kan wel, maar is niet of niet veel voordeliger. terwijl je wel een hoop rompslomp hebt. Sowieso zijn ze ook niet zoveel in de handel.

als je zo cheap wilt zijn, dan is je gezochte oplossing niet cheap. Voor een optimale aansturing is één kwaliteitssurroundversterker (of -receiver) een betere oplossing voor hetzelfde geld. Goedkoop en kwaliteit kan samengaan als je tweedehands ook wilt overwegen. Voor minder dan 300 euro kun je al hele goede exemplaren kopen. Zie ook www.hifi.nl

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100